Published On: Fri, Oct 16th, 2015

ČOVIĆ I RADONČIĆ: Sljedećih mjesec dana trebamo se baviti izbornim zakonom

Predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović obratio se danas novinarima, nakon što je, kako je kazao, jutros imao jedan korektan, prijateljski sastanak s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

Čović je pojasnio da se s Radončićem sastao kako bi razgovarao o onome što su lideri SDA i SBB-a razgovarali prethodnih dana, a sve u cilju koordinacije između ovih stranaka.

– Ja ću isti ovakav sastanak pokušati organizirati s gospodinom Izetbegovićem. No, već od ponedjeljka, 26. listopada to će biti jedan serijal sastanaka svaki dan ovdje u Sarajevu kako bi ova naša aplikacija, za koju još netko misli da je neozbiljna, stvarno ugledala svjetlo dana 31. prosinca. Da imamo sve preduvjete i koordinacijskog mehanizma i agende i da imamo dinamike napretka i u Federaciji i u RS-u. I naravno da nemamo ni jedne stvarne prepreke da produžavmao dalje – rekao je Čović.

Lider HDZ-a,kako prenosi Dnevni avaz, kazao je da “neki misle da preuranjeno djelujemo, da ima bezbroj problema, ali da je činjenica kako je ovaj današnji razgovor samo potvrdio ono što smo mi sebi stavili u plan”.

– A to je da je realno da do sredine 11. mjeseca imamo potpunu drugačiju parlamentarnu većinu u izvršnoj vlasti u Federaciji, što je suštinski. Mislim da je već danas imamo u zakonodavnoj vlasti, ona se osjetila i na posljednjim sjednicama Parlamenta. Idućeg tjedna kada budemo mijenjali mnoštvo zakona, vidjet ćete da će biti jedna snažna potpora. Ali jednako tako meni je važno da na razini BiH, na isti način razmišljamo o većini problema, osobito kada je ova dinamika u pitanju. Evropski put i NATO savez, donesena faza partnerstva za mir. Mislim da to u ovome trenutku nije ni za koga problem. Bitno je samo da to na neki način vjerodostojno prenesemo onima koji prate sve ovo što mi govorimo zadnju godinu, dvije dana, a nismo uspjeli – rekao je Čović.

On je potvrdio da se jutros u Sarajevu sastao s ministrom vanjskih poslova Češke Republike s kim je bio i Štefan File, bivši povjerenik za proširenje.

– Upravo sam se njemu obratio (Fileu, op.a) jer on ima dosta iskustva s nama. Danas kada sam ja govorio o ovoj dinamici, tražio podršku Češke koju sam i dobio, mislim da se dosada nije pojavila nijedna članica Europske unije koja na takav pozitivan način nije reagirala na ovaj naš čin. I jučer kada sam razgovorao s veleposlanicom SAD, prije toga Britanije, Njemačke i svima drugima. To je nešto što moramo iskoristiti. Ja mislim da će u zadnjem tjednui ovog mjeseca i prvomtjednu narednog biti mnogo razgovora na relaciji FBiH i RS i da približimo stavove oko ključnih tema – rekao je Čović.

Ustvrdio je da je o tome danas razgovarao i s Radončićem, kazavši da po tom pitanju imaju identične stavove.

– Mi ćemo 26. ovog mjeseca u Mostaru imati jednu konferenciju na tragu onog serijala konferencija Banjaluka – Sarajevo – Mostar: No, ovdje je ključno što sada. Što u narednih tri ili šest mjeseci. Ja sam uvjeren da će upravo takvi susreti riješiti brojne dvojbe na kojima još uvijek imamo posla između sebe. Sada bi sva pamet i vještina bila da u ovome vremenu što manje pričamo, a više radimo, tako da ne ispadne da zbog neke suvišine riječi neki procese usporimo – rekao je Čović.

Čović je odgovorio i na pitanje, kada već govori o rekonstrukciji vlasti u Federaciji, što će biti s rekonstrukcijom Vijeća ministara.

– Isto je to. To je jedan tempo koji će ići. Na državnoj razini mi imamo vrlo stabilnu i snažnu parlamentarnu većinu i u izvršnoj i u zakonodvanoj vlasti. Ja mislim kada završimo Federaciju, da mi nikakvih tu poteškoća nećemo imati. Jer, gospodin Radončić ništa aposlutno ne postavlja kao poseban uvjet. I s te strane mi nemamo grča kod bilo koga. Ja mislim da bi mi čak trebali tražiti,iz SDS i SDA, svakako, da gospodin Radončić i personalno i na drugi način bude višestruko zastupljen, jer to onda znači krajnju jednu dinamiku da se preuzme odgovornost i da radimo. To mi je gospodin Radončić i danas potvrdio da on nikakv uvjet nije postavljao. Radončić apsolutno želi prije svega pet ili šest stvari koje smo obećali javnosti da ih možemo provesti. Kako na unutarnjem planu tako i na ekonomsko-socijalnom. I ako to hoćemo zajedno raditi, onda mi moramo riješiti pitanje izbornog zakona, a tu opet ključnu ulogu imaju bošnjačke i hrvatske stranke i mislim da ćemo to raditi u narednih mjesec dana – rekao je Čović.

Kazao je da o rekonstrukciji Vijeća ministara treba da razgovaraju ljudi koji su zainteresirani za to.

– I ako bude rekonstrukcije, to će biti male rekonstrukcije jednog dijela Vijeća ministara – istakao je.

Na pitanje hoće li SBB u Vijeću ministara dobiti pozicije koje ima DF, Čović je rekao da će se sve vidjeti.

– To su razgovori koje trebaju obaviti prije svega gospodin Radončić i Izetbegović. Ja mislim da oni u ponedjeljak otvaraju razgovore sa svojim predstavnicima i tada će sve biti jasno. Što se mene tiče, tu nema nijedan problem i to je suština – zaključio je Čović. /HMS/