Petak, 19 srpnja, 2024

Zaboravljeni Velikan: Ivan Musić i Hrvatska Nepravda Povijesti

Must Read
Kako je moguće da su danas u Hrvatskoj velikani Zrinski i Frankopan, dok je ime Ivana Musića zaboravljeno? Ova nepravda povijesti otvara ozbiljna pitanja o tome kako se formira i prenosi kolektivno sjećanje naroda, te kakve uloge igraju institucije poput HRT-a, Ministarstva obrazovanja, Ministarstva kulture i hrvatski povjesničari u očuvanju istinske povijesti.

Zrinski i Frankopan, čuvena plemićka obitelj, ušli su u povijest Hrvatske kao borci protiv Habsburške dominacije. Njihova urota, poznata kao Zrinsko-Frankopanska urota, imala je cilj osloboditi hrvatske zemlje od Habsburške vlasti. Međutim, njihova motivacija nije bila vođena altruističkom ljubavi prema narodu, već privatnim interesima. Kao grofovi, Zrinski i Frankopan gubili su povlastice i moć zbog centralizacijske politike Habsburške monarhije, pa su u očajničkom potezu čak tražili pomoć od Osmanlija, nagovarajući ih da uđu u Zagreb.

S druge strane, Ivan Musić, vojvoda i svećenik, bio je vođen čistom ljubavi prema svom narodu i ideji slobode. Musić je krenuo u neizvjesnu bitku protiv Osmanskog carstva, svjestan svih rizika, ali odlučan da oslobodi svoj narod od tiranije. Njegova hrabrost i požrtvovnost doprinijeli su konačnom slomu Osmanske okupacije u Hercegovini, postavivši temelje za slobodu i dostojanstvo koje njegovi ljudi danas uživaju.

Ova kontrastna priča između Zrinskih i Frankopana s jedne strane, i Ivana Musića s druge, jasno pokazuje kako su osobni interesi i političke ambicije često stavljani ispred istinskih narodnih potreba i slobode. Dok su Zrinski i Frankopan usmjereni prema očuvanju svojih plemićkih privilegija, Musić je djelovao iz čiste nesebičnosti, boreći se za slobodu svog naroda.

Zapanjujuće je da u današnjoj Hrvatskoj nema trga posvećenog Don Ivanu Musiću, jednom od najvećih Hrvata modernog doba. Ovdje dolazimo do ozbiljne kritike prema HRT-u, Ministarstvu obrazovanja, Ministarstvu kulture i hrvatskim povjesničarima. Kako je moguće da su ovi ključni protagonisti hrvatske povijesti zanemareni u našim udžbenicima, javnim programima i kulturnim spomenicima?

Ove institucije moraju preuzeti odgovornost za obnovu sjećanja na Ivana Musića. Njegova priča treba biti ispričana i slavna kao primjer istinske borbe za slobodu. Trebamo se zapitati kakva je to zemlja Hrvata koja ne prepoznaje i ne slavi svoje prave heroje, već dopušta da se njihova imena izbrišu iz kolektivnog sjećanja.

Vrijeme je da prepoznamo ovu nepravdu i počnemo odavati počast istinskim herojima poput Ivana Musića. Njegov trg, njegovo ime i njegovo naslijeđe moraju biti dio naše svakodnevnice, jer samo tako možemo izgraditi budućnost koja je istinski povezana s našom slavnom prošlošću.

- Advertisement -

9 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Potvrđeni novi slučajevi afričke svinjske kuge u Hercegovini

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva priopćilo je da je zaprimilo informaciju Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -