Nedjelja, 14 travnja, 2024

ZABORAVIO TURSKE “NESTAŠLUKE”: 400 godina ropstva Filipoviću su dokaz multikulturalnog društva

Must Read

Akademik Muhamed Filipović u nedjelju je govoreći kao uvodničar na sesiji  “Kruga 99” o temi “Izolacionizam, separatizam i mir u BiH” kazao da u Bosni nikada nije bilo sukoba dok u njene poslove nije počeo “intervenirati vanjski svijet”.

– Došlo je do Bosna postane sinonim za međusobno ubijanje, uništavanje kulture i života, kao najveće vrijednosti. Moja poruka je da se moramo oduprijeti. Nas žele natjerati da prihvatimo nešto što je proizvod sile, kao da je to realno stanje. Sila nema pravo na realitet, a ljudi, pogotovo pošteni ljudi, moraju se suprotstaviti kao načinu života, načinu rješavanja ljudskih problema, kao metodi ljudskog djelovanja.

Mi ne možemo prihvatiti ono što nam je silom nametnuto, jer to znači da pristajemo biti nešto drugo, a ne ono što jesmo i što nam je povijest ostavila u naslijeđe, kazao je Filipović.

Istaknuo je da su ljudi u BiH, kao u multirateralnoj zajednici, tisuću i više godina živjeli jedni s drugima, a ne jedni pored drugih, surađujući, razumijevajući se, sve dok se nije u njene poslove počeo miješati vanjski svijet, naglasivši da je, inače, politika područje manipulacije, obmane, laži i prevare i da ju je zbog toga i sam napustio 1996. godine.

–  Pragmatički koncept života koji se nama nameće i koji svijetom vlada nema nikakve veze s moralom. Naprotiv njemu moral smeta. To je koncept ostvarenja ciljeva bez obzira po koju cijenu i najčešće na štetu žrtve i taj koncept je, upravo, proizveo ovaj kaos u svijetu, kazao je Filipović.(Dnevnik.ba/Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

OZBILJAN APEL BIRAČIMA: Ne dajte da nas porobe. Bog vidi, Granić-Plenković ne. Naši očevi bit će ponosni, djeca zahvalna

Mnogi strahuju kad su izbori. Umjesto da biraju slobodno, slobodnom voljom i mišlju - ne vodeći se pritom strahom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -