Published On: Wed, Aug 12th, 2020

ZA TROSTRUKO UBOJSTVO ”Generalno se ne osjećam krivim”: Zavadlav se ispravio i rekao da se ipak ne bi izjasnio, na suđenju neviđene mjere sigurnosti

Filipa Zavadlava Županijsko državno odvjetništvo tereti da je 11. siječnja s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića.

Raspravu, koja je osim za srijedu zakazana i za četvrtak, vodi sutkinja Višnja Strinić, a očekuje se da će tijekom dokaznog postupka, među ostalim, biti saslušana 23 svjedoka.

Prvi na redu su roditelji ubijenih. Zavadlav je na suđenje dovezen iz zatvora u Gospiću.

Nakon pročitane optužnice Zavladav je rekao kako se generalno ne osjeća krivim, no potom se ispravio.

“Ne bih se još izjasnio o krivnji”, rekao je.

Ispred i oko suda je policija koja osigurava prilaze zgradi kako bi se izbjegli mogući incidenti. Uz standardnu sigurnosnu provjeru na ulazu u zgradu suda, osobe će se dodatno provjeravati i na ulazu u dvoranu.

Ispred splitskog Županijskog suda stiglo je i nekoliko osoba koje kažu kako su Filipu Zavladavu došle dati podršku. Neki od njih tvrde da su mu prijatelji.

Sutkinja Strinić dopustila je da u sudnicu uđe petero građana koji Zavladava podržavaju. Njegov odvjetnik Branko Šerić pri dolasku na suđenje rekao je kako očekuje normalno suđenje.

Šerić o stanju Zavladava: “Ponašanje mu je nepredvidivo”

Šerić je jutros u izjavi za Hinu rekao kako glavna rasprava počinje čitanjem optužnice i izjašnjenjem o krivnji. Napomenuo je da će kao svjedoci, njih pet, biti saslušane obitelji žrtava i još dva svjedoka.

“Nadam se da su pozivi uredni i da će se rasprava održati”, poručio je Šerić.

Na pitanje hoće li Zavadlava nakon rasprave vraćati u gospićki zatvor, s obzirom da je sljedeća rasprava u četvrtak, te je li to sve skupo za državu, odvjetnik je odgovorio da ništa nije skupo. Kad bi inače sudovi radili ažurno onda ne mora biti skupo, dodao je.

“Najgore je kada nešto ide sporo, onda je još skuplje. Dakle, ažurnost po cijenu da ga se vozi iz Gospića i cijena goriva u dva pravca nije nikakva cijena. Mislim da će tempo procesa biti brz i da će u četiri ili pet ročišta završiti dokazni postupak”, kazao je Šerić.

Upitan, odgovorio je i da mu je teško reći u kakvom je stanju Zavadlav, jer mu je ponašanje nepredvidivo.

Sedam mjeseci nakon krvavog pohoda

Prošlo je sedam mjeseci od njegova krvavog pohoda po Splitu, gdje je usred bijela dana ubio troje ljudi.

Županijsko državno odvjetništvo tereti ga da je 11. siječnja s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina BobanaJuricu Torlaka Marina Ožića Paića. Uhićen je iste večeri i odmah prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagreb.

Ako se Zavadlavu dokaže krivnja, prijeti mu i do 50 godina zatvora. Suočen s optužnicom na pripremnom ročištu, 30. srpnja, Zavadlav je šutio.