Za terostički napad Mevlidu Jašareviću izrečena kazna od 18 godina zatvora

Sarajliji sandžačkog kulturnog kruga dosuđeno je 18 godina za pucanje po američkoj ambasadi. Dodatnih par godina koštala ga je rečenica da ‘teroristički napadi neće prestati ma kakva bila presuda’
Sud Bosne i Hercegovine osudio je u četvrtak srbijanskog državljanina Mevlida Jašarevića na osamnaest godina zatvora nakon što ga je proglasio krivim za teroristički napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu počinjen 28. listopada 2011. godine.
Nepravomoćnom presudom Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, koji su bili optuženi za pomaganje Jašareviću u pripremi ovog napada o sklopu organizirane terorističke skupine, oslobođeni su krivnje.
“Na nedvojben način tužiteljstvo je dokazalo da je Mevlid Hašarević počinio kazneno djelo terorizma”, kazao je obrazlažući presudu predsjedatelj sudskog vijeća Branko Perić podsjećajući kako je i sam osuđeni tijekom dokaznog postupka priznao da je pucao na veleposlanstvo SAD u Sarajevu ispalivši pritom više od stotinu metaka iz automatske puške.
Sud je kao dodatnu otegotnu okolnost ocijenio teško ranjavanje policajca Mirsada Velića koji je pucnjima iz Jašarevićeve puške ranjen u obje noge.
Mevlid Jašarević, za kojega je dokazano da je bio pripadnikom zajednice radikalnih islamista-vehabija koja djeluje u Gornjoj Maoči kod Brčkog, napadom na američko veleposlanstvo želio je natjerati SAD na povlačenje postrojbi iz Afganistana, a u oproštajnoj poruci koju je ostavio uoči napada iz istih razloga je prijetio i Njemačkoj.
U optužnici je bilo navedeno kako su Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić pomogli Jašareviću u pripremi napada pa su sva trojica bili optuženi kao pripadnici organizirane terorističke skupine.
Sudsko vijeće ocijenilo je, međutim, kako za to nije bilo dokaza pa je Fojnici i Ahmetspahiću izreklo oslobađajuću presudu.
“Sve što je predstavilo tužiteljstvo bile su indicije slabog stupnja uvjerljivosti”, kazao je sudac Perić ističući kako oružje koje je pronađeno u Gornjoj Maoči i to u pretresu koji je uslijedio tek dva dana nakon napada na američko veleposlanstvo nije dokaz koji bi potvrdio kako su trojica optuženih činili terorističku skupinu.
Obrazlažući visinu kazne koja je izrečena Jašareviću sudac Perić je istaknuo činjenicu kako je ona blizu maksimalno propisanoj zakonom, koja iznosi 20 godina i najviša je koja je do sada u BiH izrečena za terorizam.
Sudac je kazao kako je kazna visoka s razlogom jer je ocijenjeno kako terorizam predstavlja sve veću prijetnju Bosni i Hercegovini kao državi posebice pritom spomenuvši selo Gornju Maoču i tamošnju vehabijsku zajednicu koja otvoreno niječe BiH kao državu i njene zakone. “Terorizam postaje jedna od najvećih opasnosti u BiH”, kazao je Perić dodajući kako država to mora shvatiti ozbiljno, a pravosuđe ima obvezu pooštriti kaznenu politiku kako bi utjecalo na sve one koji bi se mogli upustiti u terorističke aktivnosti. Podsjetio je kako su pred Sudom BiH u tijeku još četiri postupka po optužnicama za terorizam u kojima je optuženo dvanaest osoba.
Jašarevićev odvjetnik Senad Dupovac najavio je žalbu na presudu odnosno na visinu kazne, iako je potvrdio kako je očekivao osuđujuću presudu. Podsjetio je kako je njegov branjenik tijekom iznošenja završnih rječi kazao kako teroristički napadi neće prestati ma kakva bila presuda.
“Sama ta izjava donijela mu je nekoliko dodatnih godina zatvora”, kazao je Dupovac.
Kazao je i kako mu je Jašarević ranije naznačio da će tražiti da kaznu izdržava u Srbiji, čiji je državljanin.
Optužnicu za terorizam protiv Jašarevića je podignulo i američko pravosuđe, a po zakonima SAD-a on bi zbog napada kojiega je počinio tamo mogao dobiti i do 100 godina zatvora.
Odvjetnik Dupovac je kazao kako on tu optužnicu do danas nije vidio kao i da ne vjeruje da će Jašarević biti izručen SAD.
Jašarević je kao i cijela njegova obitelj podrijetlom s područja Sandžaka u Srbiji, gdje ima i stalno prebivalište, a tamo mu žive i supruga i sin. On je međutim proteklih godina često dolazio u BiH boraveći uglavnom u Gornjoj Maoči. Sigurnosne službe BiH povremeno su pratile njegovo kretanje no tijekom istrage pokazalo se kako nisu registrirali njegov dolazak neposredno prije napada kojega je izveo.(H)