IZLOŽBA: "Tradicijski nakit Hrvata iz Bosne i Hercegovine“

ZAGREB: Autor izložbe je otac Zvonko Martić, karmelićanin.
U organizaciji Hrvatske matice iseljenika u srijedu, 5. prosinca u 19 sati,(Trg S.Radića 3) je otvorena iznimno vrijedna etnografska izložba „Tradicijski nakit Hrvata u Bosni i Hercegovini“ koja pripada etnografskoj zbirci Samostana i duhovnog centra  „Karmel sv. Ilije“ na Buškome jezeru, okolica Tomislavgrada.
Autor izložbe je otac Zvonko Martić, karmelićanin. Izložba se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Vjekoslava Bevande. Supokrovitelj je Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Ovo je prvi put da se u Republici Hrvatskoj predstavlja vrijedna zbirka tradicijskog nakita Hrvata u Bosni i Hercegovini, što je iznimna potpora njezinu daljnjem očuvanju.
Jedina je zbirka u kojoj se prikupljaju i čuvaju tradicijska odjeća i nakit Hrvata iz cijele Bosne i Hercegovine, a sadrži čak 140 kompletnih starinskih narodnih nošnji i više od pet stotina različitih ukrasnih predmeta.
Uglavnom je to srebrni nakit iz 19. i prve polovice 20. stoljeća. Među nakitom se ističu pojedini iznimno rijetki primjerci. Uz majstorski nakit čuvaju se i predmeti od bižuterije kao i ukrasni predmeti koje su izrađivali daroviti pojedinci. Osobitost ove zbirke su i prikupljene i spašene nošnje i nakit Hrvata u zapadnoj Bosni gdje je bilo vrlo teško doći do pojedinih predmeta i gdje danas živi vrlo mali broj Hrvata. Izložba je otvorena do 19. prosinca i prati je dobro osmišljen i moderan katalog.
Samom otvorenju nazočit će brojni ugledni gosti iz javnog i političkog života Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.