Subota, 22 lipnja, 2024

Za smjenu Durakovića 15 srpskih ruku, Bošnjaci neće predložiti nasljednika

Must Read


Za smjenu Ćamila Durakovića, predsjednika Skupštine općine Srebrenica, glasat će 15 srpskih odbornika, što je sasvim dovoljno da on bude razriješen te dužnosti.

Potvrdio je to za “Nezavisne novine” Radomir Pavlović, predsjednik tamošnjeg SNSD-a, koji ističe da je sjednica Kolegija lokalne skupštine zakazana za 25. kolovoza, dok bi parlament u Srebrenici trebalo zasjedati desetak dana kasnije, odnosno početkom narednog mjeseca.

“Na dnevnom redu Kolegija prva točka biće to. U Skupštini je 15 Srba, a treba nam 11 ruku. Dakle, smjena je sigurna. Inicijativu su potpisali svi srpski odbornici, a naći ćemo mehanizam da se to završi, odnosno da ne bi tko pokušao nešto uraditi parama. Dogovorit ćemo se svi da pokažu listić načelniku i da onda bude ubačen”, rekao je Pavlović.

Na pitanje znači li to da je netko već nudio neki novac, Pavlović je ostao nedorečen.

“Ne znam. Nešto se radi u vezi s tim, ali morat će svi uraditi ovako “, naveo je Pavlović.

Upitan tko će biti nasljednik Ćamila Durakovića, Pavlović je rekao da na toj sjednici Skupštine neće biti izabran te da se vode pregovori među Bošnjacima.

“Oni pokušavaju tu ponovo napraviti neku krizu, da se nitko ne javi, da dignu to na nivo stranaca. Uglavnom, u roku od 60 dana treba to da riješimo, zakon tako nalaže”, rekao je Pavlović.

Duraković, s druge strane, kaže da odbornici iz srpskih stranaka “jednim oblikom političkog nasilja pokušavaju promijeniti legitimnu volju Bošnjaka”.

“Dakle, pozicija predsjednika Skupštine općine Srebrenica nije izraz legitimne volje srpskih odbornika, već zakonska klauzula, gdje se kaže da, ako načelnik dolazi iz reda jednog naroda, a u ovom slučaju u pitanju je Srbin, Bošnjak mora biti predsjednik Skupštine”, rekao je Duraković za “Nezavisne novine”.

Načelnik Srebrenice je, podsjetimo, Mladen Grujičić, a kako podsjeća Duraković, u ovom slučaju je Klub koalicije Moja adresa: Srebrenica i DF-a, koji ima šest odbornika Bošnjaka, predložio njega.

“E sad, što se ovdje dešava? Ovo nije udar na Ćamila, nego udar na poziciju predsjednika Skupštine općine, koja po zakonu pripada Bošnjacima”, kaže Duraković

On dodaje da će, u ovom slučaju, jednonacionalno biti smijenjena pozicija koja pripada drugoj etničkoj grupi, što će, ocjenjuje, dovesti do ozbiljne političke krize.

“Neće biti drugog prijedloga, to je stav naše koalicije” , kaže Duraković, koji je za predsjednika Skupštine općine Srebrenica izabran 14. travnja ove godine.

Podsjetimo da će Skupština općine Srebrenica nakon ljetne pauze staviti na dnevni red smjenu Durakovića, potvrdio je krajem prošlog mjeseca srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

“Stavit ćemo smjenu Durakovića na dnevni red zbog progona novinara. U tom pogledu postoji konsenzus svih političkih stranaka iz Srpske”, rekao je ranije Dodik.

Duraković je prethodno objavio na društvenim mrežama da je Tužiteljstvu BiH podnio kaznenu prijavu protiv novinara RTRS Branimira Đuričića zbog njegovog stava na Twitteru o Srebrenici./HMS/

- Advertisement -

3 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

SAD podiže tužbu protiv TikToka ne i Facebooka

MINISTARSTVO pravosuđa SAD-a planira usredotočiti nadolazeću tužbu protiv TikToka na optužbe da je popularna platforma društvenih medija kršila prava...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -