Published On: Wed, Jul 31st, 2013

Za parkove “Blidinje” I “Una” 285.000 maraka

SARAJEVO – U sklopu osam grantova za dva zaštićena područja u FBiH jučer su dodijeljena sredstva u iznosu od 285 tisuća maraka.
Spomenuta sredstva, kako je jučer rečeno u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, dodijeljena su u sklopu projekta “Zaštićena šumska i planinska područja u FBiH”.

Populariziranje parkova

Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kako je jučer predočeno, preko Jedinice za upravljane projektom – PMU provodi projekt za dio Federacije BiH.
U FBiH u projekt su uključena dva zaštićena područja i to Nacionalni park “Una” i zaštićeno područje “Prenj – Čvrsnica – Čabulja – Vran” s Parkom prirode “Blidinje”.
Branka Đurić, federalna ministrica okoliša i turizma, pojasnila je kako se radi o jednom segmentu projekta, a ovih osam grantova je dodijeljeno kako bi pomogli lokalnom stanovništvu da bolje prihvati zaštićena područja.
Đurić pojašnjava da su s područja Nacionalnog parka “Una” i Parka prirode “Blidinje” bila prijavljena 34 kandidata, a da su izabrani oni koji mogu pomoći popularizaciji zaštićenih područja.
Za “Blidinje” je odobreno pet grantova, dok je Nacionalni park “Una” dobio tri granta.
Projekt, koji je financiran Globalnog fonda za zaštitu okoliša (GEF) sredstvima i koji podržava Svjetska banka, traje već četiri godine, a finaliziranje je planirano 31. listopada.
Mirjana Karahasanović, predstavnica Svjetske banke u BiH, projekt je okarakterizirala veoma uspješnim i smatra da je doprinio povećanju zanimanja za zaštićena područja.
Po njezinom uvjerenju, dodjela malih grantova za očuvanje zaštićenih područja u okviru projekta je krajnje pozitivna stvar jer pomaže onima koji žive u zaštićenim područjima, a to omogućava brži ekonomski razvoj lokalne zajednice.

Bespovratna sredstva

Na području NP “Una” podržan je projekt “Putovima ljekobilja” za što je odobreno 56.000 maraka, odnosno “Napravi bosanski ćilim” s 32.800 maraka i projekt “Zaštita divljači utjecajima odlagališta otpada” s 31.000 maraka.
S područja PP “Blidinje” podržano je pet projekta i to “Proširenje stajskog objekta za uzgoj ovaca” s 52.000 maraka, “Očuvanje vrela Jasle” s 36.000, “Povratak pčelara na Blidinje” s odobrenih 20.000, “Uklanjanje divljih odlagališta otpada na Blidinju” s 22.000 i “Kupnja nove mehanizacije za košenje livada” s 33.900 maraka.
Podsjetimo, preko Svjetske banke za troškove projekta “Zaštićena šumska i planinska područja” BiH je dobila grant, odnosno nepovratna sredstva od Globalnog fonda za zaštitu okoliša (GEF), i proslijedila jednake dijelove na entitete.

Piše: H. Ibišević/ DL