Published On: Wed, Jul 31st, 2013

JOŠ ZADUŽENJA BiH očekuje 50 milijuna eura od EU

BANJALUKA – BiH će do kraja kolovoza dobiti 50 milijuna eura makroekonomske pomoći EU, uvjereni su u Ministarstvu financija i trezora BiH.

Podsjećanja radi, Stephan Fuele, povjerenik za proširenje Europske komisije, u veljači, na sastanku u Bruxellesu, rekao je da će drugi dio pomoći od ukupno sto milijuna eura biti uplaćen BiH nakon što ispuni postavljene uvjete.

On je prilikom dodjele prve tranše rekao da je ova pomoć upućena BiH kao znak povjerenja zemalja članica EU da je BiH ozbiljna u ispunjavanju svojih obveza iz europskih integracija.

Rekao je da Bruxelles zauzvrat očekuje od bh.. političara da ulože napor i omoguće funkcionalnije institucije na svim razinama, brže strukturalne reforme kao i bolju koordinaciju politika u BiH.

Iz Ministarstva nam je jučer rečeno da su svi uvjeti koji su bili na razini BiH ispunjeni i da će formalni zahtjev za isplatu 50 milijuna eura biti poslan komisiji 8. kolovoza.

“Što se tiče nas, sav tehnički dio posla upravo završava, nakon čega će biti podnesen zahtjev. U redovitoj smo komunikaciji s Komisijom i Delegacijom, i barem koliko mi imamo informacija, uopće ne očekujemo probleme”, objsnili su nam u Ministarstvu.

Da li će novac biti i odobren do kraja kolovoza, kako su istakli, ovisi od FBiH, s obzirom na to da je jedini preostali uvjet ostao na vladi tog entiteta, a odnosi se na financijsku koordinaciju između Vlade FBiH s jedne i kantona s druge strane .

Sudeći po izjavi Alije Aljovića, pomoćnika ministra u Sektoru za proračun i javne rashode u Ministarstvu financija FBiH, i taj posljednji uvjet je ispunjen u potpunosti.

On je, naime, objasnio da se jedini preostali uvjet odnosio na to da Vlada FBiH usvoji iu parlamentarnu proceduru uputi zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Kako je rekao, Vlada se odlučila ne ide u izradu posebnog zakona, već da u sklopu Zakona o proračunima posveti posebno poglavlje o ovom preostalom uvjetu, što je, kako je naveo, i urađeno.

“Taj zakon je prošao prvo čitanje u parlamentu i otvorena je javna rasprava pa do kraja rujna očekujemo njegovo donošenje”, naveo je on.

Kako je dodao, Memorandum sklopljen s Europskom komisijom o makroekonomskoj pomoći predviđa da zakon bude usvojen u vladi i da za dodjelu sredstava nije uvjet da on bude usvojen u parlamentu.

Sam tekst zakona je, kako je objasnio, usklađen s predstavnicima Europske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda, te da nisu imali nikakve primjedbe.

“S obzirom na to da su oni zadovoljni tekstom, mislim da je i taj posljednji uvjet ispunjen. Ne očekujemo nikakve probleme i vjerujemo da će nam sredstva iz makroekonomske pomoći biti isplaćena kako je i planirano i dogovoreno”, naveo je Aljović.

Iz Delegacije EU u Sarajevu su jučer, ipak, bili malo oprezniji, i ističu da, ako BiH želi ta sredstva, mora ispuniti sve preuzete obveze kako bi napredovala u pristupnom procesu EU.

“U oblasti ekonomije, konkretno, to znači da moraju osigurati funkcionalne institucije na svim razinama, brže strukturalne reforme i poboljšanje koordinacije politika. To znači fokusiranje na javni sektor – smanjenje veličine vlada i troškova te poboljšanje poslovne i investicijske sredine”, naveo je Andy McGuffie , portparol Petera Sorensena, specijalnog predstavnika EU.

Kako je rekao McGuffie, EU se odlučila na ovu pomoć BiH kao znak predanosti zemalja članica ka europskoj perspektivi zemlje. Naveo je, također, da EU očekuje da reforme rezultiraju poboljšanjem životnih uvjeta za sve građane BiH.

EU je odluku o dodjeljivanju ove pomoći donijela 2009. godine, ali se s implementacijom kasnilo, jer BiH nije bila ispunila uvjet usvojiti globalni fiskalni okvir BiH za period 2012-2014. Također, uvjet koji je EU postavila je da novac bude isključivo utrošen za razvojne projekte, a ne za administraciju ili pokrivanje proračunskih rupa.

 

(Nezavisne)