Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Za Erdogana Hrvatska primjer vjerskog suživota

Must Read

Hrvatska je hvalevrijedan primjer suživota različitih vjeroispovjesti, rekao je u srijedu u Zagrebu turski predsjednik Tyyip Erdogan i poručio da u suvremenim društvima treba njegovati suradnju, a ne sukob civilizacija.

“Muslimani danas u Hrvatskoj slobodno prakticiraju svoju vjeroispovijest i nisu izloženi nijednoj vrsti diskriminacije i marginalizacije” rekao je Erdogan na obilježavanju 100. godišnjce islama u Hrvatskoj.

Tome je znatno pridonijela suradnja između Turske i Hrvatske, dodao je predsjednik Turske koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, javlja Hina.

Prisjetio je Saveza civilizacija, inicijative koju je potaknuo 2005. zajedno s tadašnjim španjolskim premijerom, a koji je danas prerastao u savez 145 zemalja članica.

“Ako budete zagovarali dijalog, suživot različitih vjeroispovijesti, budite sigurni da će se oni koji nas pokušavaju okrenuti jedne protiv drugih sruštiti u vlastitoj tami”, rekao je Erdogan.

Poručio je da je razlike u vjeroispovijesti pogrešno tumačiti na temelju bolnih povijesnih događaja, već se treba okrenuti “sjajnim primjerima suživota”. “Hrvatska nam je danas pružila hvalevrijedan primjer”, istaknuo je.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović rekao je da muslimani doživljavaju Hrvatsku kao svoju domovinu u kojoj mogu izraziti svoj muslimanski europski identitet.

Ocijenio je da prava i položaj muslimana u Hrvatskoj mogu poslužiti kao uzor drugim zemljama Europe. “Oni su vjerodostojan temelj da odgovorno i s međusobnim povjerenjem promišljamo odnos muslimana i ostalih vjerskih zajednica te izazove pred kojima stoje muslimani i pluralna Europa”, rekao je reisu-l-ulema.

Podsjetio je na rat u BiH devedesetih godina kada je susjedna Hrvatska primila stotine tisuća izbjeglica iz te zemlje. “Muslimani u BiH to nikada neće zaboraviti i uvijek će se sa zahvalnošću sjećati tog nesretnog vremena”, istaknuo je reis-l-ulema.

Kao posebno važan događaj u povijesti muslimana u Hrvatskoj spomenuo je otvaranje nove džamije u Zagrebu 1987., što je “muslimanima, nakon iskušenja u komunizmu, gotovo prekretnički unijelo samopouzdanje i nadu”.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović također je Hrvatsku istaknuo kao primjer da je u suvremenoj Europi moguće uspostaviti odnos države i muslimanske zajednice na načelima stvarne integracije.

“Način na koji je Hrvatska riješila položaj muslimana treba biti putokaz i inspiracija drugima u Europi” u kojoj živi 20 milijua muslimana, rekao je Izetbegović.

Dodao je da se Bošnjaci u Hrvatskoj sve češće uzimaju kao primjer uspješne integracije muslimana koji u Europi traže utočište od rata i nasilja.

“Islam nije stran Europi niti je stran njenom duhu. Onoga što danas prepoznajemo kao duh Europe ne bi bilo bez doprinosa islama…Kada bi Europa iz svog civilizacijskog i kulturnog naslijeđa pokušala odstraniti muslimanske elemente, poljuljala bi temelje na kojima počiva”, naglasio je Izetbegović.

“Različitosti vjera i religija ne sputavaju nikoga, to mora biti vizija naše zajedničke budućnosti”, zaključio je Izetbegović.

Na svečanosti u HNK bili su i predstavnici Katara, Kuvajta, UAE i Saudijske Arabije.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -