Published On: Uto, kol 20th, 2019

Za danas zakazane dvije sjednice Predsjedništva BiH, slijedi kompromis ili kriza

Deset mjeseci nakon izbora BiH još nema formiranu državnu vlast. Inicijalni sporazum postoji, ali je put BiH u NATO, odnosno usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana kamen spoticanja za stranke iz Republike Srpske. Stoga će članovi Predsjedništva BiH danas održati dvije sjednice, poslije kojih će mnogo toga biti jasnije.
Ukoliko član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) ostane pri ranijim stavovima i ukoliko ne postoji neki javnosti do sada nepoznat izlaz za kompromis, BiH će još ostati u dubokoj političkoj krizi.

U 11 sati danas će početi redovna sjednica Predsjedništva BiH na zahtjev predsjedavajućeg Željka Komšića (DF). Jedina točka dnevnog reda je ANP.

U 12 sati će potom biti održana izvanredna sjednica na zahtjev Milorada Dodika s točkom dnevnog reda – imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH.

Ishod glasanja i dogovora na prvoj sjednici odredit će i sudbinu druge sjednice. Željko Komšić i Šefik Džaferović (SDA) su ranije poručili da će za mandatara glasati ukoliko se postigne dogovor u vezi ANP-a. Dodik je već najavio da slanje ANP-a neće podržati. Ukoliko odluči Dodik može iskoristiti i pitanje vitalnog entitetskog interesa u vezi ANP-a i tražiti izjašnjavanje NSRS-a. Tu će dobiti neophodnu podršku, čime bi pitanje slanja plana u NATO dugo bilo zacementirano.

Ostaje da se vidi da li će na sastanku biti ponuđeno i dogovoreno neko kompromisno rješenje prihvatljivo za sve, što bi značilo i izglasavanje mandatara.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i član Predsjedništva Šefik Džaferović poručili su da očekuju razjašnjenje političke krize nakon današnjih sjednica. O pitanju ANP-a čak su i veleposlanici SAD-a i Velike Britanije razgovarali s političkim liderima.

Rok za dogovor o formiranju vlasti koji su postavili lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a ističe 5. rujna. Današnja sjednica će dati odgovor hoće li političari kupiti dodatno vrijeme ili će definitivno presjeći i “zakovati” političku krizu čije se rješenje još dugo neće nazirati.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare