Published On: Uto, kol 20th, 2019

Srbija učestvuje u paradi za Dan pobjede 2020. godine

Poziv Vojsci Srbije da učestvuje u paradi za Dan pobjede 2020. na moskovskom Crvenom trgu biće velika čast za Beograd, izjavio je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin.

“Za početak, velika čast. Velika nam je čast što nas je rusko rukovodstvo pozvalo da učestvujemo u paradi, Sergej Šojgu i Vladimir Putin su istinski prijatelji Srbije. Oni su pokazali koliko se cijeni doprinos Srbije pobjedi nad nacizmom” rekao je srpski ministar.

Vulin je napomenuo da odluka tko će točno predstavljati Srbiju na paradi u Moskvi još nije donijeta. “Mi ćemo odlučiti koja će vojna jedinica i koliko vojnika učestvovati na paradi, bilo da će to biti Garda ili pješadijska jedinica. Vjerovatno će biti predstavnika svih jedinica naše vojske”, izjavio je.

“Međutim, potpuno je jasno da će se naša država ponositi činjenicom da ćemo biti na Crvenom trgu kao nekada, da ćemo stajati u redovima pobjednika, među onima koji su spasili svijet od najgoreg zla. Srbija ima dobar razlog da se ponosi svojom vojskom. Kada marširamo na Crvenom trgu, cijeli svijet može da vidi kakve ljude imamo, da smo dostojni svojih predaka. Zahvalan sam ruskom rukovodstvu zato što je pronašlo način da pokaže koliko cijeni ono što su radili naši preci i koliko cijeni sadašnjost i budućnost Srbije “, naglasio je ministar, prenosi logično.com

Vulin se vratio iz Moskve gdje je vodio razgovore sa Šojguom. Ministri su razgovarali o bilateralnim pitanjima i ukazali na intenzitet veza između oružanih snaga dvije zemlje i stalnu vojno-tehničku saradnju. Oni su također prisustvovali ceremoniji zatvaranja Međunarodnih vojnih igara 17. kolovoza.