Published On: Čet, sij 27th, 2022

ZA BOŠNJAKE SLAVNA ZA DRUGE ZLOGLASNA SEDMA MUSLIMANSKA: Naredba je glasila “ako zapalite crkvu, odmah palite i džamiju!”

Izgleda da su brigade s prefiksom „muslimanske“ sudbinski ugravirane u biografiju Sarajeva. Oslobodioci Sarajeva 6. aprila 1945. godine, mada se to rijetko spominje, bili su pripadnici 16. muslimanske partizanske i 17. krajiške muslimanske brigade, a 48 godina kasnije, pripadnici 7. muslimanske brigade Armije RBiH, zajedno s jednom četom 17. krajiške, 312. brigade i združenim jedinicama Prvog korpusa Armije RBiH, zaustavili su jake Mladićeve snage koje su u strahovitom pohodu došle do olimpijskih skakaonica na igmanskom Malom polju, stoji u romantičarskom osvrtu u Avazu.

Tekst koji prenosimo, primjetit ćete, ne govori niti o jednom jedinom zločinu Sedme Muslimanske. I to sve u doba dok SDA poziva na suočavanje sa zločinima. Je li to taj put pomirbe o kojem govori SDA?

Akcija na Igmanu

Sedma se borila u sastavu Trećeg korpusa Armije RBiH, ali je dobivala i direktne naredbe od predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, kao što se desilo u vrijeme sarajevske krize u ljeto 1993., kada je zločinac Ratko Mladić sa svojim jedinicama, lično komandujuć i tokom operacije „Lukavac 93“, zauzeo cijeli prostor od Goražda do Igmana (Grebak, Rogoj, Trnovo, Treskavica, Bjelašnica). Tada je u općoj pometnji u redovima bosanske vojske postojala velika opasnost da zauzimanjem Igmana vojska Republike Srpske stvori dupli obruč opsade Sarajeva.

Od potpunog ovladavanja Igmanom i presijecanja puta spasa prema Sarajevu, preko Tarčina, Pazarić a i Hrasnice, Mladića je dijelilo nekoliko kilometara. Tada je rahmetli Izetbegović na pregovorima u Ženevi uvjetovao nastavak pregovora obustavom Mladićeve ofanzive. Karadžić je iz Ženeve naredio Mladiću preko generala Milana Gvere da nakratko predahne i tada su u noći na Igman, 2. avgusta 1993., prema naredbi rahmetli Izetbegovića, dovedene 7. muslimanska, dio 17. krajiške i dio 312. travnič ke brigade Armije RBiH. Munjevitim kontranapadom ovih jedinica četnič ka ofanziva je definitivno slomljena. Bio je to jedan od prijelomnih ratnih događaja u periodu 1992-1995.

O slavnom ratnom putu 7. muslimanske brigade u godinama nakon agresije počelo se bezrazložno s rezervom i predrasudama govoriti, a nerijetko je bila i predmet manipulacija.

Sedma muslimanska brigada Armije RBiH nastala je iz jedanaest manjih jedinica iz Zenice, Kaknja, Vareša, Žepča, Busovače, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Visokog, Bugojna i Gornjeg Vakufa 17. novembra 1992. u Zenici. Od 1992. do 1995., Sedmom su komandovali Asim Koričić, Amir Kubura, Šerif Patković i Halil Brzina.

Sarajevo ili smrt

Počasni komandanti bili su predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović i osnivač brigade emir Mahmut ef. Karalić.

Prva velika akcija bila je 28. decembra 1992. u sklopu operacije „Koverat“, čiji je cilj bio deblokada Sarajeva preko Kralupa, Ahatovića i Sarajevskog polja. Brigada je tada bila pod rukovodstvom Operativne grupe Visoko.

Uvečer 27. decembra 1992. borci Sedme su nadomak neprijateljskih linija klanjali jaciju i učili dovu za Sarajevo. Jedna grupa zaklela se da će osloboditi kotu Višegrad ili poginuti, a drugoj je zakletva glasila: „Sarajevo ili smrt!“

Borci Sedme nezaustavljivo su oslobodili selo Gornja Bioča i objekt „Višegrad“, čime je bila probijena srpska linija odbrane i faktički došli su na ulaz u srpsko zločinačko leglo Ilijaš. Kako niko od ostalih jedinica Armije RBiH nije pratio ili nije htio da prati prodor 7. muslimanske, ona je ubrzo ostala u srpskom poluokruž enju i uz velike se gubitke povukla na polazne položaje prema Visokom.

U proboju je poginuo jedan čovjek, a u izvlačenju iz srpskog poluokruženja 36 boraca, dok je ranjeno oko 100 ljudi. Oni koji su se zakleli „Sarajevo ili smrt“ ostali su na koti Višegrad. Nisu htjeli da se povuku. O njima se više ništa ne zna osim da su ujutro na oslobođ enoj koti Višegrad klanjali rani sabah i da se odatle čuo njihov ezan. Svi su ispoštovali zakletvu, nastavili su borbe prema Sarajevu i svi izginuli.

Teško je pobrojati sve one veličanstvene bosanske bitke u kojima su bajrak pobjede nosili heroji 7. muslimanske brigade. Od velikih borbi u Ilijašu, onih oko Maglaja, Vareša, Teslića, Viteza, Igmana, Žepča, Vozuće do historijskog oslobođanja Vlašića 23. marta 1995. Asim Koričić, prvi komandant 7. muslimanske viteške brigade Armije RBiH, kaže da je brigada formirana jer je postojala želja da se organizira jedna jedinica po vjerskim i moralnim principima, te odbacuje svaku povezanost 7. muslimanske s mudžahedinima. Mi zaista s ponosom možemo gledati na svoju borbu, na svoje pobjede, jer iza nas nisu ostali ucvijeljeni ljudi, iza nas nisu ostali spaljeni objekti niti oskrnavljene vjerske svetinje, niti pak ono što nije humano i što nije dostojno časnih i čestitih ljudi.

Moj borac nije smio biti pijan i takav ići na zadatak, nije smio ustuknuti u borbi, nije smio ubiti dijete neprijatelja, jer bi bio odmah strijeljan, a to mu ni vjera ne dozvoljava dodaje Koričić. Pomagali civilima I general Halil Brzina, ratni komandant Sedme muslimanske brigade, kategorič an je u stajalištu da Sedma nije ratovala ni protiv Srba, ni protiv Hrvata, nego protiv onih koji su ubijali i pljačkali naš narod. Uvijek sam govorio svojim borcima da, ako zapale crkvu, ništa ne čekaju, nego da odmah pale i džamiju. Znali su šta im govorim. Naša brigada prva je ušla u naseljeni dio Vareša, bilo je mnogo civila, nekoliko dana prije toga desio se veliki zločin HVO-a nad Bošnjacima u Stupnom Dolu, a imali smo i mnogo poginulih boraca.

Međutim, dok su komšije bježale i ostavljale nejač, naši borci su im prilazili i pomagali. Sjećam se starice koja se spoticala, jer sama nije bila u stanju hodati, kako je zaplakala i zahvaljivala našem borcu koji joj je prišao i kao rođenu majku unio je u kuću priča Brzina. Kroz 7. muslimansku viteš ku brigadu prošlo je više od 6.000 bosanskih ratnika.

Zona odgovornosti Sedme bila je cijela Bosna i Hercegovina.

Osim Zeničana, kojih je bilo najviše, u Sedmoj su ratovali borci s područja više od polovine bh. općina. Iza pripadnika Sedme muslimanske je 1.100 kvadratnih kilometara slobodne Bosne, ova elitna brigada dala je 236 šehida, a u njenim redovima ranjeno je više od 1.800 boraca. Odlukom Predsjedništva RBiH od 14. maja 1994. brigada dobiva naziv slavna, a 11. maja 1995.Sedmoj muslimanskoj dodjeljuje se naziv viteška brigada.

Nezaboravni heroji

Ne znam kad ću ako neću sad iznijeti i jedno svoje lično sjećanje na rahmetli Rifeta Koprdžu i Mensura Bliznovića Ramosa, nezaboravne heroje 7. muslimanske, koje sam upoznao u maju 1995. u Kaknju i zbližio se s njima kao s najrođenijima.

Ljudi su se već tada divili i prepričavali njihov gaziluk. Bili su čudnom vezom povezani, jednostavno nisu mogli jedan bez drugog. Ramos je bio iz sela Tršće kod Kaknja, a Koprdža iz okoline Vareš a. Nisu se baš po svom načinu života uklapali u stroga pravila boraca Sedme, ali su po svom herojstvu bili skoro nedostižni. Rastali smo se i nikad više nismo sreli.

U junu 1995., kad je Glavni štab Armije RBiH započeo operaciju T, posljednji neuspjeli pokušaj deblokade Sarajeva, očekivalo se da se najznačajniji rezultati naprave s vanjskog prstena s područja Ilijaša, tako što se trebala presjeć i putna komunikacija Sarajevo Olovo, nedaleko od Semizovca, i faktič ki četnicima u Vogošć i doći sleđa. I onda, 14. jula 1995., s vanjskog prstena opsade Sarajeva stiže tužna vijest na zlokobnoj koti Ravni Nabožić poginuli su Ramos i Koprdža.

guest
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
4 mjeseci prije

Slavna,časna,viteška!
Ovi su rastjerivali uzepe bande kao miseve.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
4 mjeseci prije

Ta tvoja slavna je pobila i izmasakrirala je sve što je hodalo na dvije noge

Čega se pametni stide budale se ponose

Žan
Žan
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
4 mjeseci prije

Fuj fuj fuj…

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
4 mjeseci prije

Istina,ganjali su hrabre bojovnike ali nisu ihlette mogli stignuti

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
4 mjeseci prije

smrdo ti si samo jak na nejači 🖕

Žan
Žan
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
4 mjeseci prije

Jesu kako nisu na papiru.

Žan
Žan
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
4 mjeseci prije

Časna i viteška? Gdje nađe te riječi. Čast i vitešstvo ne postoji u mošnjaka.

Haha
Haha
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
4 mjeseci prije

Pa tko pobi hrvatsku djecu i starce?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
4 mjeseci prije

Krajišnik

Zigica
Zigica
4 mjeseci prije

Herojska 7. muslimanska brigada !

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Zigica
4 mjeseci prije

Kukavička ,pobila sve civile u Dusini,sve žene i djecu.
Budi ponosan t.a.l.i.ba.n.u.

Žan
Žan
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
4 mjeseci prije

Cijeli rat su mošnje tako radile. Pomeli su stotine srpskih i hrvatskih sela. Sve civile pobili. Pravo junaštvo. Fuj.

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  Žan
4 mjeseci prije

I opet 99%ratnih zlocinaca u Hagu srbocetnici I hrabri bojovnici..
Znam zasto,Bosnjaci potplatili Haski Sud..
😂😂

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
4 mjeseci prije

Mudžahedini ko se zadnji smije najslađe se smije upamti to,kad ti smijeh prisjedne

Zigica
Zigica
Šta ti kažeš na ovo?  Žan
4 mjeseci prije

Nije to Mladićeva vojska . Da su htjeli ubijati civile Imali su pune gradove Srba i Hrvata. Nije to ta japija.

Phoenix
Phoenix
4 mjeseci prije

17 Krajiska je bila stacionirana u Travniku u sastavu 7 Korpusa!
1995 je 17 Krajiska oslobodila Vlasic Planinu, koju su Srbi nazivali srbobran i hvalili se da je nikad Muslimani nece zauzeti!

17 Krajiska je u Jesen 1995 preko teritorija pod kontrolom HVO prebacena u Krajinu, gdje su ucestvovali u oslobadjanju Grmeca i Sanskog Mosta!

Žan
Žan
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
4 mjeseci prije

Bavo bavo herojčine bhalijske.

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Žan
4 mjeseci prije

Hvala Djikane!
Vi ste naravno u Srebrenici pokazali sta i ko ste!

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  Žan
4 mjeseci prije

Govoris zasto Poskok dozvoljava ovake komentare,pogledaj prvo sto ti pises…

Žan
Žan
4 mjeseci prije

Fuj ne mogu ni čitati ove bljuvotine i laži.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Žan
4 mjeseci prije

Majoriziramo katolike csk I na poskoku

Brcak 215
Brcak 215
4 mjeseci prije

Ovi momci su ganjali hrabre bojovnike oko Bugojna

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
4 mjeseci prije

Hvališ se mudžahedinima ,glupavko Nemaš nimalo mozga.Da ga imaš nebi ovo pisao jadniče

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
4 mjeseci prije

Daj dokaze Hagu pod hitno,nije posteno da su samo Hrvati I srbadija na robiji tamo

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
4 mjeseci prije

Doćete i vi na naplatu i to vrlo brzo ,mudžhedinski islamisto ,vrlo brzo

Žan
Žan
4 mjeseci prije

Poskok zašto objavljuješ ovakve idiotske članke.

Pocrtan
Pocrtan
Šta ti kažeš na ovo?  Žan
4 mjeseci prije

Da se vidi mitomanija.

Carlos
Carlos
4 mjeseci prije

Ni slavna ni časna, ponašanje viteška. Kao i sve vojne postrojbe_ubilacka.

BosnaUSrcu
BosnaUSrcu
4 mjeseci prije

Nisu se četalji nadali da će po leđima dobiti kao nikad. Poniženi su od naroda koji je goloruk krenuo u rat. Kad smo ih trebali satrati, amerika je naredila se da ne ide na banjaluku! Zaboravili su vlasi kako je muslimanska sablja oštra

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  BosnaUSrcu
4 mjeseci prije

Dobro ti ga ti sovim komentarom zasra sve okolo
Čuj sablja,koda si u osmanlijskom carstvu
Idi malo prošetaj da dođeš sebi😂😂😭

Sedma
Sedma
4 mjeseci prije

Pa zar još niste skontali da su Bošnjaci preuzeli poskok tj. da se k.o.n.z.u.l pobošnjači u periodima duševnog rastrojstva.
Svjetlom tekbira svojih mladića,
Sedma ce doći, sedma ce proć

Bosna ili smrt
Bosna ili smrt
4 mjeseci prije

comment image

Zoran
Zoran
4 mjeseci prije

Nista bosnje nisu odbranili na Igmanu 93-e.Bili su vojnicki potuceni i na koljenima.Ondak po obicaju je pocelo kme,kme od strane bosnja i naravno su se umjesali ameri I nato.Ishod se zna.Zato ne lazite jer ima zivih vojnika koji su ucestvovali u toj ofanzivi VRS.