Petak, 19 travnja, 2024

YURIŠIĆ NA MESIĆEVIM STAZAMA REVOLUCIJE: Hrvate iz Sarajeva otjerao Tuđman

Must Read

Zvonko Jurišić, zubar koji je zalutao u politiku, i koji je u borbi za nacionalna prava vlastitog naroda pristao na ustavni  masakr istih tih prava, za malo kaznenog imuniteta, pokoji stan, i zlatan zub, u svom političkom tumaranju ostao je bez teksta. Pa je ideologa našao u modernom albansko-sarajevskom lobistu. Stjepanu Đukanoviću od Sarajstana.

Njemački Deutche Welle, na godišnjicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, i u trenucima dok se u Haagu održava žalbena konferencija u procesu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, donosi jako znakovitu reportažu pod naslovom “BiH Hrvat u Sarajevu”, koja govori o navodnim uzrocima drastičnog smanjenja Hrvata u glavnom gradu BiH, tijekom ratnih neprilika.

 

Hrvatski politički patuljci – s kojima valja rasčistiti

“U Sarajevu je 1991. godine živjelo skoro 35.000 Hrvata. Procjenjuje se da ih danas ima od 13.000 do 20.000″, navodi se u ovom članku, te istodobno zaključuje kako su “Rat, ali i politika Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića, uzroci su odlaska Hrvata iz Sarajeva”.

Velikobosanski pop fra Luka Markešić s hanumama – kao u turski vakat

Fra Luka Markešić: Krivi su Tuđman i Milošević

Otvoreno pokušavajući amnestirati odgovornost bošnjačkog političkog vodstva za etničko čišćenje i planirani progon dvadesetak tisuća sarajevskih Hrvata, bosanski franjevac fra Luka Markešić, po već poznatoj matrici podjele odgovornosti, svu odgovornost pokušava prikazati kao posljedicu navodnog sporazuma Tuđman-Milošević.

>>Uloga Lige humanista i fra Marka Oršolića u razbijanju hrvatskog nacionalnog bića u BiH

-„Rat je glavni uzrok smanjenju broja Hrvata u Sarajevu, a uzroci rata su poznati. To je politika izražena u scenariju podjele BiH, ali i podjele Sarajeva. Scenarij je izvođen prema volji Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana. Plan je podrazumijevao i iseljenje Hrvata iz Sarajeva, a jedan od izvršitelja tog plana bio je Mate Boban. On je, zajedno sa Radovanom Karadžićem, planirao i praktično izvodio iseljavanje Hrvata iz glavnog grada BiH. Slao im je proglase da izađu iz Sarajeva, ali i autobuse kako bi im olakšao taj posao. U jednoj takvoj ratnoj psihozi, u uslovima svakodnevnog granatiranja, snajperske vatre, izglađivanja stanovnika Sarajeva, ljudi su jednostavno željeli izaći iz grada“, kaže fra Luka Markešić, jedan od sarajevskih franjevaca bliskih bošnjačkim strukturama i Međunarodnoj ligi humnista.

Zvonko Jurišić kao i Stjepan Mesić

Poput Markešića, promišlja i aktualni predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić. Ponavljajući teze iznesene u haškom svjedočenju krivokletnika Stjepana Mesića, čelnik “pravaša” dokazuje kako nije niti malo slučajno da je stranka na čijem je čelu koalicijski, pa i ideološki, bliska SDP-u Zlatka Lagumdžije i ostalim velikobošnjačkim krugovima.

Predsjednik Hrvatske stranke prava, naime, smatra da razloge odlaska Hrvata iz Sarajeva treba tražiti u „strašnim ratnim razaranjima i pozivu aktuelne hrvatske politike iz devedesetih godina Hrvatima da napuste Sarajevo, što je”, kako kaže, “bio poguban potez za Hrvate“.

Darko Rukavina: “Moj sin morao progutati krunicu”

Međutim, sarajevsku multietničku ratnu “idilu” u potpuno drugačijem svjetlu od Markešićevog i Jurišićevog prikazuju riječi sarajevskog Hrvata Darko Rukavina, koji je tijekom rata bio u dijelu Sarajeva pod nadzorom Armije BiH.

Rukavina svjedoči kroz što je sve prošao njegov sin pripadnik brigade sarajevskog Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), koja je sve do svog gašenja bila pod potpunim nadzorom Armije BiH.

„Zatekao se na mjestu gdje je bilo malo veselije. Naišla je jedna ekipa iz Armije BiH, ne naročito vesela jer je imala gubitke na ratištu. Mog sina i još šestoricu pripadnika HVO-a tukli su tri dana, a do mene su stizale i informacije da ih vode na strijeljanje. Moj sin je tada progutao krunicu, ali on danas ne želi pričati o tome“, kaže Rukavina.

Svjedočenja o zločinima nad sarajevskim Hrvatima, poput ovog Darka Rukavine, ima na tisuće. Dokaze o planiranom etničkom čišćenju sarajevskih Hrvata sadrži i čitav niz dokumenata Armije BiH i bošnjačke obavještajne službe AID, kao i objavljeni transkripti sa sjednica samozvanog Predsjedništva BiH, na čelu sa Alijom Izetbegovićem.

Međutim, fra Luki Markešiću i čelniku HSP-a BiH Zvonki Jurišiću, na žalost, činjenice ne znače ništa. Kao glavnog krivca za sve nedaće kroz koje su prošli Hrvati u BiH, pa tako i oni u Sarajevu, spomenuti dvojac, i dalje, nastoji prokazivati isključivo Franju Tuđmana.

M. Jurković/HRsvijet.net

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -