Published On: Sri, svi 30th, 2012

ĐENERALU IMA TKO DA PIŠE: Besposleni Budimir piše salve o samome sebi

Otkada mu je Zukan Helez dokinuo smisao  javnog  djelovanja nakon onog rašomona na FACETV, najdeblje političko janje SDP-a Živko Avijatičar bacio se u redakciju Dnevnog lista, platformaškog reket glasila za Hercegovinu. Tamo ga je široke ruke, i uz alkoholni podrig  dočekao ponos Ljubuškog. Miroslav Rašić. Budući da on ne smije u vlastitu redakciju, zbog činjenice da radnike godinama ne plaća jer gradi etno selo, Budimir je došao kao savršen izbor. Evo što Budimir, pokojni, onaj kojeg je višestruko silovao Helez, piše o samom sebi. Pod imenom D.Zorić. Za neupućene, Budimir je jedan od tri predsjednika u BIH, čija mjesta po ustavima pripadaju Hrvatima, a koje su na te pozicije imenovali Bošnjaci i Srbi. Na razini države to je Komšić a na razini entiteta to su Budimir i Vlajki.

 

Ono što Budimira, za razliku od ove dvojice čini klasičnim političkim izdajnikom jeste predizobrna retorika koju je nakon izbora pogazio. Naime Vlajki i Komšić i prije izbora javno su nastupali kao dio bošnjačkog odnosno srpskog nacionalnog projekta. Dok se Budimir izdavao kao čovjek koji ne zna izdati i koji neće protiv svog. Razlika između Vlajkija i Komšića je potom ta što je Komšić pripadnik vodeće bošnjačke nacionalsocijalističke partije dok je Vlajkija isturila nekakva mizerna srpska strančica, ne vodeće srpske stranke. Pobjedio je zahvaljujući poplavi hrvatskih kandidata u RS-u. Budimir je pak prije izbora govorio o sramotnom preglasavanju u Federaciji, o nepravednom Statutu Mostara, na plakatima je uz njegovo ime stajala parola idENTITET da bi nakon izbora pogazio sva načela na kojima  je dobio ionako mizeran broj glasova. Za malo lažne političke moći. Budimir. Čovjek koji je izdao.

 

Budimir opravdao slogan ‘Neću izdat’ ja’

Izborni slogan predsjednika FBiH Živka Budimira na prošlim općim izborima svima je dobro poznat – Neću izdat’ ja. Tada je s jumbo plakata poručio Hrvatima u BiH da nije izdao niti će izdati interes svoga naroda, a posebno ne interese braniteljske populacije kojoj i sam pripada.

Nakon silne medijske višemjesečne ‘harange’ Budimir i dalje odolijeva napadima te ne odstupa od svoga izbornog slogana, zbog čega je nedavno dobio i potporu velikog broja generala, ratnih zapovjednika HVO-a te braniteljskih udruga. Praktički, na političkoj sceni ostao je usamljeni borac za interese braniteljske populacije.

Hajka

 

U posljednje vrijeme vidna je želja pojedinaca da Budimira apriori proglase izdajnikom hrvatskog naroda te mu na taj način smanje ugled i utjecaj. Pokušali su na njega, kao i na i sve one koji su ga prepoznali i podržavali u njegovom političkom hodu, primijeniti Gandhijevu metodu (prezir i građanski neposluh Indijaca prema Britancima) preko koje su htjeli svojim lažima natjerati da ga obični narod na svakom koraku mrzi i prezire. Ova metoda nije mogla uspjeti, jer oni koji su je pokrenuli niti su bili osobno niti u nakani dobronamjerni i čisti kao što je to bio Mahatma Gandhi. Na sve moguće načine medijski akrobati nastojali su vještom igrom riječi okrenuti njegove riječi protiv njega. S ciljem da ga iskompromitiraju njegovim vlastitim riječima i djelima. Svaki put kada bi u medijima Budimir bio tema, oni bi mu dodavali raznorazne posprdne atribute tipa; “a rekao je da neće izdati”, “đeneral neću izdat ja”… Tamo gdje su ponosno trebali istaknuti “hrvatski branitelj i general HV-a i HVO-a” oni bi ga nazivali “Žika, podoficir JNA” ili “Živkec, Hera te gleda”…

Ti isti naslađivali su se vidjevši da su uspjeli hrvatskog branitelja i generala metodama specijalnog rata učiniti prezira vrijednim u očima tog istog naroda koji je on zajedno sa svojim suborcima branio. U toj silnoj želji manipulatori, pod prividom političke logičke zbilje u FBiH koju su sami iskonstruirali s ciljem međunacionalnog naboja, prosuli su po njemu svu žestinu svoga bijesa, mržnje…, no, dojam je da nisu uspjeli u svojoj namjeri. Nakon te hajke na hrvatskog generala i političara čiji se politički stavovi zasigurno nimalo ne sviđaju Beogradu ni njihovim političkim marionetama u BiH, sa sigurnošću se može konstatirati da Budimir, od kad je preuzeo dužnost predsjednika FBiH, doista ni po koju cijenu nije izdao branitelje niti hrvatske interese.

 

Na dobrom putu

 

Da je njegov izborni slogan “Neću izdat’ ja”, ipak prepoznat kao iskren, hrabar, razborit i vjerodostojan svjedoči bezrezervna i nedvosmislena potpora generala i ratnih zapovjednika koju su mu ovih dana dali u borbi protiv diskriminirajuće revizije branitelja koja se trenutačno provodi. Generali i ratni zapovjednici u ovoj potpori pozivaju ga da se beskompromisno odupre svima onima koji žele branitelje i HVO prikazati kao zločinačkom organizacijom.

Političke prilike polako se bistre tako da sve veći broj Hrvata shvaća da Budimir nije nikakav izdajnik. Dapače, Budimir je svojim političkim djelovanjem za samo godinu dana uspio promijeniti percepciju javnosti o njemu za 180 stupnjeva te je od takozvanog izdajnika na dobrom putu da postane jedan od lidera hrvatskog naroda.

 

Konstrukcije

 

Zanimljivo je promatrati s kolikom upornošću i domišljatošću se kreatori specijalnog rata protiv Budimira trude umanjiti efekte pozitivnog političkog djelovanja predsjednika FBiH. Nabrojat ćemo nekoliko najnovijih aktivnosti.

1. Iz svega pozitivnog što je Budimir uradio u borbi za prava braniteljske populacije, koja je kulminirala sukobom s federalnim ministrom branitelja Zukanom Helezom, manipulatori su probali Helezove riječi “Tražio si da revidiram paščad HDZ-a”, kojima je ministar javno uvrijedio i ponizio HDZ i sve što je on predstavljao u domovinskom ratu, staviti u usta Budimiru i to odmah proglasiti istinom na kojoj se onda počeo graditi cijeli niz lažnih konstrukcija.

2. Skrivajući se iza HNS-a, pojedinci nastoje svoje želje i ideje ‘prošvercati’ Hrvatima kao želje i ideje hrvatskog naroda te u trenutku kad gotovo svi značajniji ratni generali i zapovjednici daju potporu predsjedniku Federacije, oni traže njegovu smjenu u ime tih istih ratnih generala i zapovjednika tog istog naroda?! Postavlja se logično pitanje tko su sad ‘Oni’ i čije interese zastupaju? Tko stoji iza njih i na čijoj strani su bili u domovinskom ratu i od koga štite hrvatske branitelje, kad su generali i ratni zapovjednici prepoznali Budimira kao borca za njihova prava?

3. Dio medija ovu potporu Živku Budimiru prešutio je i ignorirao, a dio ‘kontroliranih’ portala probao je ismijati generale i ratne zapovjednike što su se drznuli sami razmišljati i prosuđivati onako kako oni vide ovu političku situaciju.

 

Piše: D. Zorić/Dnevni list

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare