Petak, 3 svibnja, 2024

ROAD TRIP ŽIVOTA Rusi žele sagraditi autocestu od Londona do New Yorka

Must Read

AUTOM OD LONDONA DO NEW YORKA Rusi predlažu izgradnju transsibirske autoceste od 20 tisuća kilometara

Ambiciozni prijedlog predstavljen je na sastanku Ruske akademije znanosti u Moskvi.

Što biste rekli kada bi vas prijatelji pozvali na ‘road trip’ od Londona do New Yorka – automobilom? Vjerojatno biste pomislili da vas vuče za nos, no ako je vjerovati Ruskim željeznicama, riječ je o vrlo izglednoj situaciji.

Naime, prema pisanju The Siberian Timesa, a prenosi CNN, predsjednik Ruskih željeznica Vladimir Yakunin predložio je plan izgradnje transsibirskog autoputa. Planirana ruta bi išla od Londona na zapadu Europe preko Moskve i Sibira te Beringova mora do Aljaske i nastavljala do New Yorka na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država.

Ambiciozni prijedlog predstavljen je na sastanku Ruske akademije znanosti u Moskvi.

Nazvan Trans-Euroazijski razvojni prsten, projekt donosi izgradnju velike cestovne prometnice koja bi išla uz postojeću transsibirsku željeznicu, koja će biti obnovljena, te naftovode i plinovode.

– Ovo je međudržavni i međucivilizacijski projekt koji će predstavljati budućnost svijeta s naprednim tehnologijama – rekao je Yakunin.

Prometnica bi išla preko cijele Rusije povezujući postojeće cestovne sustave na zapadu Europe i Aziju. Inače, udaljenost između ruske istočne i zapadne granice je oko deset tisuća kilometara.

Yakunin navodi kako će cesta spojiti Rusiju sa Sjevernom Amerikom preko ruskog dalekoistočnog Čukotskog autonomnog okruga, prijeći Beringov prolaz te ‘prizemljiti’ u Aljasci u gradu Nomeu, poznatom po utrci psećih saonica Iditarod.

Još uvijek nije poznato kako bi cesta trebala preskočiti more između dva kontinenta, no za sada su otvorene sve opcije – od trajekta do tunela. Najmanja udaljenost između Aljaske i Rusije iznosi 88 kilometara.

Ukupna dužina planiranog transsibirskog autoputa, od Londona do Aljaske, iznosila bi 12,978 kilometara, a ako se infrastruktura izgradi do samog kraja, do New Yorka bi udaljenost bila 20,777 kilometara.

Procjenjuje se kako bi cijena ovog spektakularnog projekta bila jednako spektakularna – više bilijardi dolara.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -