Published On: Sri, tra 10th, 2013

WIKILEAKS: Iseljenici planirali ubiti Tita

WASHINGTON – Među 1,7 milijuna tajnih američkih depeša iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, odnosno oko 10.000 dokumenata Ambasade SAD u Beogradu, posljednjih u nizu koje je objavio WikiLeaks, je i ona koja govori o bojazni Vlade Jugoslavije da bi predsjednik Josip Broz Tito mogao biti ubijen u Alžiru.
“U pozivu upućenom direktoru za istočnoeuropska pitanja Bejker, 21. kolovoza 1973, Štrbac, zamjenik jugoslavenskog šefa misije, izrazio je zabrinutost Vlade da bi određeni emigranti, ekstremistički orijentirani, mogli otputovati u Alžir, za vrijeme Summita nesvrstanih, gdje bi mogli izvesti određene aktivnosti protiv Tita, tijekom njegovog boravka u toj zemlji “, navedeno je u depeši.
Štrbac je američkoj vladi prenio zahtjev u kojem se traži da SAD informiraju tamošnju jugoslavensku ambasadu u slučaju da određeni srpskog, hrvatski ili makedonski emigranti, koji imaju prijavljeno boravište u SAD, a čija se imena nalaze na listi koju je proslijedio Bejker, otputuju u inozemstvo, neposredno pred summit u Alžiru.
“U razgovoru, Štrbac je naveo da je Vlada Jugoslavije sličan zahtjev uputila i Kanadi, Francuskoj i drugim zemljama”, stoji u dokumentu.
Naime, on je izjavio da je jugoslavenska ambasada došla do zaključka da ekstremističke organizacije u SAD, a koje potječu iz Jugoslavije, nisu odustale od svoje antijugoslovenske borbe. Naglasio je da su neki od primjera emigrantskog djelovanja doveli do zaključka Veleposlanstva da pripremaju nešto u “narednim danima”.
Naime, u izdanju hrvatskog lista “Danica”, koji datira od 15. kolovoza 1973. godine, objavljenog u Chicagu, nalazi članak koji poziva Hrvate da pošalju novac u španjolsku Valenciju, kako bi bila omogućena financijska potpora emigrantima koji se pripremaju za “Dan X”, što Štrbac interpretira kao dan eventualne Titove smrti. Štrbac navodi i četiri sastanka emigrantskih organizacija koji će biti održani u bliskoj budućnosti, a riječ je o Sjevernoameričkom savjetu za hrvatsku državu (NACCS), Ujedinjenim američkim Hrvatima (UAC), Srpska narodnoj obrani (SND) te Makedonskoj patriotskoj organizaciji (MPO). On smatra da je vrlo moguće da će neki od američkih kongresmena ili američkhi političkih figura prisustvovati ovim sastancima, nakon čega je zamolio američku vladu da ne daje službeno priznanje ovim organizacijama koje prijete integritetu Jugoslavije.
“Ciljevi NACCS i UAC je uništenje Jugoslavije i stvaranje separatističke, neovisne hrvatske države, SND se zalaže za raspad Jugoslavije i stvaranje velike Srbije, dok se MPO zalaže da odvajanje Makedonije od Jugoslavije i pripajanje velikoj Bugarskoj”, navedeno je u depeši.
Baker je na sve ovo odgovorio da ne može narediti dužnosnicima da li da posjete neki od ovih sastanaka ili ne, ali je naglasio da politika SAD prema Jugoslaviji i dalje ostaje onakva kakvu je izložio predsjednik Nixon, a to je da SAD podržavaju jedinstvo i teritorijalni integritet Jugoslavije.

FBI nadgledao

Depeša sadrži i podatak da je lista imena koju je Štrbac dao Bejker proslijeđena Federalnom birou za istrage (FBI).
“FBI će izvjestiti ukoliko neka osoba s popisa u danima pred samit u Alžiru budu putovala u inozemstvo”, navedeno je u dokumentu.