Published On: Sub, srp. 29th, 2017

Washington ”razočaran i prosvjeduje” protiv odgovora Moskve na antiruske sankcije

Washington je Moskvi uputio oštar prosvjed protiv ruske reakcije na nove američke sankcije protiv te zemlje, prenosi The Washington Post.

”Duboko smo razočarani i izražavamo protest”, rekla je čelnica Ureda za odnose s javnošću State Departmenta Heather Nauert.

Prema njezinim riječima, američke državni tajnik Rex Tillerson i američki veleposlanik u Rusiji John F. Tefft su osudili potez ruskih vlasti.

Kao što smo izvijestili, čak i prije nego će Donald Trump staviti svoj potpis na zakon o novim sankcijama protiv Rusije, Moskva je naredila Washingtonu da smanji broj diplomata u Rusiji do 455 ljudi, točno onoliko koliko je ruskih diplomata u SAD-u. Američkim diplomatima je zabranjen pristup njihovoj imovini u Rusiji i više se ne mogu služiti odmaralištem američkog veleposlanstva ”Srebrni Bor” i skladišnim prostorima na Dorožnoj cesti u Moskvi. Ograničenja o zabrani pristupa ovim objektima stupa na snagu već 1. kolovoza.

Ministarstvo vanjskih poslova je naglasio da Rusija zadržava pravo donošenja drugih mjera koje mogu utjecati na američke interese. Prema riječima zamjenika ministra, Sergeja Rjabkova, Moskva u tom smislu ”ne isključuje bilo kakve korake protiv Sjedinjenim Država”.

Odluka je donesena nakon što su oba doma američkog Kongresa usvojila zakon o novim sankcijama protiv Rusije. Novi paket sankcija, možda najambiciozniji od početka 2014. godine, prvenstveno se bavi ruskim energetskim sektorom. Završni nacrt zakona je sada poslan u Bijelu kuću na potpis.

Kako je ova odluka Moskve formalno odgovor na protjerivanje 35 diplomata i oduzimanje ruske imovine od strane Obamine administracije, za saznati odgovor na najnovije sankcije treba pričekati Trumpov potpis i da najnoviji zakon postane pravovaljan.

Prema Sergeju Rjabkovu, ruska strana je čekala povrat svoje diplomatske imovine u Americi sedam mjeseci, ali pregovori s američkom stranom nisu uspjeli, jer su Sjedinjene Države iznijele neprihvatljive uvjete za Rusiju.

U međuvremenu je Američki State Department odbio priopćiti broj diplomata koji moraju napustiti Rusiju.

Međutim, informirani izvori su za ruske medije rekli da će Sjedinjene Države na zahtjev Ruske Federacije morati smanjiti 200 do 300 zaposlenika svojih diplomatskih predstavništava.

”Naša politika je da ne komentiramo broj ljudi koji rade u našim diplomatskim misijama u inozemstvu”, rekao je predstavnik State Departmenta.