Published On: Sat, Jul 29th, 2017

STIGLE IZMJENE ZAKONA Vraćaju li se Mamić i Bandić u zatvor?

Izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP) stupile su na snagu ovaj tjedan, a prijelazne odredbe su takve da će se suci kaznenih odjela morati potruditi sljedeća dva mjeseca

Naime, sve donesene odluke o jamčevinama koje se ne tiču mogućnosti bijega iz države, bit će ukinute te će sudovi morati donijeti nove odluke. One će se zasnivati na dvije opcije: ili slanje u pritvor procesuiranu osobu, ili određivanje neke manje mjere osiguranja.

Povratak iza rešetaka

To znači da bi mnoga poznata lica mogla iščekivati mogućnost povratka iza rešetaka do kraja ljeta, prenosi HRT.

Milan Bandić, Petar Pripuz, Zdravko Mamić te njegov sin Mario su trenutno na slobodi jer su uplatili jamčevine. Sad će im se novac vratiti, a sudovi će u roku dva mjeseca donijeti odluke o tome hoće li se i oni vratiti u Remetinec, gdje su svi oni iz Zagreba kojima se odredi pritvor, odnosno “istražni zatvor”. Jamčevina ostaje kao sredstvo osiguranja kod mogućnosti bijega.

Ovo je započeto još za vrijeme Kukuriku koalicije, kad je zamijećen taj disbalans s mogućnostima davanja jamčevine.

Suci na godišnjim odmorima

Prevagnula je odluka Ustavnog suda da se Milanu Bandiću, odnosno Marijanu Hanžekoviću koji je za njega dao jamčevinu, novac mora vratiti iako je počinio novo kazneno djelo. Tada je zaključeno kako je to novo kazneno djelo, a jamčevina je dana kao osiguranje da neće biti ponavljanja “starog” kaznenog djela. Izmjene ZKP-a su na snazi od četvrtka.

Sad će se morati proći svi spisi u kojima je bila dodijeljena jamčevina i donijeti nove odluke. Na njih postoji još i mogućnost žalbe, što znači da će se opteretiti i sudove viših stupnjeva. I to u vrijeme kad su suci na godišnjim odmorima.

Dnevnik.ba