Published On: Čet, sij. 3rd, 2019

Vulin: Velika Albanija ne može biti stvorena bez sukoba na čitavom Balkanu, ne samo sa Srbijom

Europa i cijeli svijet šuti na formiranje velike Albanije i prave se da ne vide kakvo se zlo sprema, kaže ministar obrane Aleksandar Vulin i dodaje da je zbog politike dvostrukih aršina koju vodi Bruxelles više puta tražio od predsjednika Vučića da Srbija promjeni svoju poziciju i politiku prema EU.

Ako EU neće da zaustavi veliku Albaniju, ako nas neprekidno stavlja u isti koš mislim da treba da promijenimo našu poziciju prema EU i da redefiniramo našu politiku. Ja sam to više puta tražio od predsjednika Vučića, nikad me nije podržao, to je naravno njegovo pravo, ali evo i sada tražim da razmislimo kakva nam EU treba, da li nam treba takva EU, da li nam treba takva politika. Do sad nikada nisam imao podršku predsjednika Vučića za ovo što govorim, ali na meni je da pitam – rekao je ministar Vulin.

-On je upozorio da velika Albanija ne može biti stvorena bez sukoba na čitavom Balkanu, ne samo sa Srbijom.

Odgovarajući na pitanje kako komentira najave albanskog premijera da će ukinuti pogranične kontrole i prema drugim susjedima i dodao da Rama hoće da izbriše granice i sa Crnom Gorom i Makedonijom i s Grčkom, Vulin kaže:

On poručuje da neće biti granica između Albanaca gdje god da žive. Tako se pravi velika Albanija.”

Vulin je naglasio da ne može da razume da Europa šuti i da ne vidi što se dešava ili da se pravi da ne vidi.

Europa bi morala progovoriti, kaže on i dodaje da predsjednik Srbije nema saveznike u mirovnoj politici koju vodi na Balkanu.

Prema Vulinovim riječima, Vučić je jedini iskreni balkanski lider kome je zaista stalo do regionalnog mira i stabilnosti, i nijedan drugi, a posebno ne albanski premijer.

– Zbog ovakvog ponašanja Europske unije, zbog njene politike duplih aršina, zbog toga što kada Šiptari na Kosovu uvedu takse od 100 posto oni kažu – hajde da ih malo smanje pa da razgovaramo, zbog toga što nas stavljaju u isti koš ja sam više puta tražio od predsjednika Vučića da razmisli o tome da Srbija promjeni svoju poziciju i politiku prema EU – ističe ministar.

Telegraf