VULIĆ: SDP se kao partner u vlasti ponaša neprincipijelno, stalno koketiraju sa SDA

Šefica zastupničkog kluba SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Sanja Vulić komentirala je danas predložene izmjene Zakona o trošarinama koje su dobile podršku većine zastupnika, pri čemu su zastupnici SNSD-a glasovali protiv, a zastupnici oporbe iz RS ( SDS, PDP, Za pravdu i red- Nebojša Vukanović) i oporbe iz FBiH (SDA) za.

Vulić je istakla kako su lažne tvrdnje da je Vlada Republike Srpske dala suglasnost na izmjene zakona o trošarinama i da se o tome nije izjasnila.

“Kod trošarina je ponovo na sceni pokušaj oporbe, odnosno manjine da vlada većinom”, smatra Vulić, navodeći da je riječ o zloupotrebi javnog prostora što je bila krilatica PDP-a pred izbore, prenosi ATV.

Vulić je kazala da se SDP u partnerstvu ponaša neprincipijelno.

“Ovo je ozbiljna tema i njome se ne možemo baviti populistično, o tome struka mora dati svoj stav, pa tek onda politika da donese sud o tome. Onog trenutka kada struka kaže da je to dobro, produktivno i da ćemo pomoći onom malom čovjeku, SNSD će to podržati, a ovo što sada rade je čisti populizam”, istakla je Vulić.

Kaže da je napravljen sporazum sa HDZ-om i ljudima okupljenim oko Elmedina Konakovića (NiP) i Nermina Nikšića (SDP), pa da se zbog toga postavlja pitanje “čemu ovaj performans oko plaća”.

“Ovdje se ne radi o dobroj namjeri jer nemamo mišljenje Ministarstva financija i nismo sigurni je li taj zakon uopće provodiv”, istakla je Vulić.

Kazala je da nigdje ne stoji je lije taj zakonski prijedlog u skladu sa Ustavom i može li ono što se izglasa u Zastupničkom domu biti u praksi provodivo.

“Iz tog razloga smatram da je nekorektno od naših novih partnera konstantno koketiranje s ljudima iz SDA i sebi prave neku sigurnu većinu, odnosno odstupnicu u slučaju da ih SNSD ili HDZ u nečemu ne podržava”, rekla je Vulić i dodala da je to nekorektno, nekolegijalno i predstavlja nepoštovanje sporazuma./HMS/