Published On: Sub, stu 13th, 2021

Vukanović: Inzko se dogovorio s Dodikom i Bakirom

Zastupnik NSRS Nebojša Vukanović kazao je kako oporba ne treba imati suradnju niti jedinstvo s Miloradom Dodikom te da su tog stava mnogi političari iz oporbe.

Komentirajući odluku bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakonske odredbe kojima se brani negiranje genocida, rekao je kako je “Inzko to odlučio s Dodikom i Bakirom kako bi podigli tenzije”, piše N1.

Kritizirao je zastupnika NSRS ”Cicku Bjelice” kazavši kako samtra da je on ”ubačeni element u oporbu bliži Dodiku nego Šaroviću”.

”Ako on poziva na jedinstvo i kaže da je ovo najteži trenutka za RS – to je posljedica šizogene i sulude politike Milorada Dodika. Upozoravao sam ga u više navrata da ne provocira međunarodnu zajednicu, da šalje u Sarajevo najbolje kadrove – ministre i veleposlanike i direktor. Cilj RS je da zajedničke institucije BiH funkcionraju. BiH nije toliko bošnjačka kako Dodik tvrdi već Hrvati, Srbi i Bošnjaci imaju barem podjednak broj i vlast se dijeli na troje. Nisam vidio nikakav razlog zbog kojeg Dodik vodi suludu politiku ako mu ne stave Radojičića za ministra ili ako ne dobije neki stranački interes spreman je da pravi blokade. Provocira. Nazivao je Inzka političkim mrtvacem. Rekao sam mu nemoj da provociraš međunarodnu zajednicu i strance, svi ćemo ispaštati. Srbi su platili preveliku cijenu od 90-ih godina jer nisu bili miljenici Zapada i nema potrebe da ulazimo u konflikte koji nas skupo koštaju”, rekao je Vukanović za N1.

Vukanović: Dodik je uništio RS

Ponovio je kako smatra da ”s Dodikom ne treba ići ni u crkvu i da je on najveći neprijatelj srpskog naroda”.

”Uništio je RS. Svaka suradnja s njim predstavlja izdaju naroda. Mi možemo imati zajednički stav o nekim stvarima, ali njegova priča o jedinstvu je ništa drugo do navlačenje oporbe da joj slomi kičmu kao što je to radio 2012. i 2016. Mi smo dva različita svijeta – ili mi li oni. Osobno ne bih surađivao s njim. Pokušao je jednom mi prići za stolom u NSRS samo da bi se fotografirao i diskreditirao me, ja sam pobjegao. S njim možemo razgovarati samo u skupštini, ništa mimo toga”, rekao je Dodik.

Kazao je kako je ”glasovao” za zaključke u kojima se traži od Dodika da prekine suradnju s OHR-om i povuče” te da je to bila ”šah-mat pozicija jer je bilo pitanje dana kada će pogaziti te zaključke”.

”On je sada u klopci, nervozan je. Pod pritiskom je da se sastane sa Schmidtom i glasa, a svjestan je da će, kada to uradi, imati javnost u RS protiv sebe. Zar to nije genijalan potez koji smo povukli?”, kazao je Vukanović.

”Inzko nametnuo zakon u dogovoru s Dodikom i Bakirom”

Naglasio je kako u NSRS nisu podržali Dodika već ”osudili jednostrano nametanje bilo kakvih odluka u BiH”.

”Prvi sam osudio poteze Inzka. imam moralno pravo na to jer samo obišao sva stratišta, osudio svaki zločin. Mislim da je Inzko u dogovoru s Bakirom i Dodikom namjerno povukao te poteze da bi izazvao tenzije i pobjegao. Ovo odgovara Bakiru i Dodiku, stoje iza ovakvih tenzija. Jer oni tako opstaju 25 godina na vlasti. Ne daju da se pričaju normalne životne priče. Čim ih dovedete na to polje gospodarstva, ekonomije, iseljavanje, korupcije – odmah podižu tenzije i gledaju da izazovu mržnju”, rekao je Vukanović.

Objašnjavajući zašto je reagirao tako na Inzkovu odluku da nametne zakonske odredbe kojima se kažnjava negiranje genocida ”jer je to uradio sedam dana nakon što je to od njega tražio Šefik Džaferović”.

”Inzko je imao 12 godina da osudi, mogao je sto puta reći Dodiku da krši Ustav, Daytonski sporazum, koristi jezik mržnje. Inzko i drugi predstavnici međunarodne zajednice su davali novac crnoj trojci koja nas razara – Dodiku, Bakiru i Čoviću. Dva ubojstva dječaka, 10 neriješnih ubojstava, zlouporabe javnih servisa, krađe izbora, Inzko je bio nijem na sve. Zadnji dan napravio atmosferu do usijanja i pobjegao u Austriju”, rekao je Vukanović.

”Dodik se ponaša kao malo dijete pored Vučića”

”Dodik je Vučića i Nikolića nazivao pobačajima kada je vodio kampanju i oni to sigurno nisu zaboravili. Šta je pozadina njihovih odnosa ne znam i ne interesira me. Svjestan je Dodik ako bi se Vučić okrenuo protiv njega i mediji i Sigurnosne službe u Srbiji otvorili Pandorinu kutiju i razotkrili koliko je novca izvukao u Srbiju – to bi bio konačan udarac od kojeg se ne bi mogao oporaviti. Zato je Dodik ponizan”, naveo je.

O Schmidtu

”Ne može se prkositi svijetu. Vučić je sam rekao da je dobar sa Schmidtom. Nema nikakvog razloga da političari iz RS ne bi priznali ako ga prizna Vučiću u Srbiji. Trebaju više voditi računa da čuvaju Dayton, ponašaju racionalno i vode mudru i racionalnu politiku, a ne da prkose”, rekao je Vukanović.

Na pitanje da li bi se susreo sa Schmidtom ako bi ga pozvao na sastanak, rekao je da bi ”otišao na piće” i apelira ”da poštuje Dayton i pomogne da se napravi pravna država u BiH”.

guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Zdeno
Zdeno
13 dana prije

Ja ove budale bože dragi. Šta ovaj nalupa to pas s maslom ne bi pojeo.

Treća nesreća
Treća nesreća
Odgovori   Zdeno
13 dana prije

Nije tim turcima za vjerovat

Krivousti
Krivousti
Odgovori   Zdeno
13 dana prije

Gdje su ova dvojica tu je i legitimni u blizini

Zdeno
Zdeno
13 dana prije

Ako je govoriti o “fake news”, izvini poskok, ali ovo je fake news.

Četnik
Četnik
Odgovori   Zdeno
13 dana prije

Baš tako. Objavljujte ovakve bljuvotine i nećemo Vam pomoći oko Trećeg

Bruce Lee.
Bruce Lee.
Odgovori   Četnik
13 dana prije

cccc !

Miko
Miko
13 dana prije

Trebas temp. izmjeriti Vukanovicu. Ohr je uz pomoc kvinte nametnuo mnoge stvari protivustavno Dodika su lizali dok koopetativan bio sad se pozvao na Ustav nevalja.

Zdeno
Zdeno
Odgovori   Miko
13 dana prije

Ma naravno. Vukan misli da je narod naivan i da će mu vjerovati. Fuj koji lažov.

Bruce Lee.
Bruce Lee.
13 dana prije

Obično laprdalo što bi reka naš narod,,dosadnij od dosade.

Kiklop
Kiklop
13 dana prije

Vukanovicu uzmi digitron i saberi se.Nisi u vinklu.Nisu ti svi racuni u redu…

Zdeno
Zdeno
Odgovori   Kiklop
13 dana prije

Lud čovjek. Ma ima li iko normalan među našim političarima?

kanal
kanal
13 dana prije

Žali bože prostora koji zauzme u mediju ovakva budala.Shvatamo da se trudite ,po novinarskom naputku,čuti i drugu stranu,ali ovakvim likovima je jedino mjesto na Sokocu u sobi sa rešetkama i zatvorenim vratima,kako bi se izbjegla opasnost po ostale bolesnike.Samo malouman čovjek može izmisliti priču da je Incko poslušao Dodika i Izetbegovića,proglašavajući zakon o zabrani nepoštivanja presude o genocidu.Teško Srbima sa ovakvom ludom od poslanika.

Frenki
Frenki
12 dana prije

Ja ovoga Vukanovića ne razumijem. Ne razunijem ni neke koji su SDS i PDP. Oko nacionalnih interesa nema podjela. Sad, radi li za strane službe, ne direktno za SDA, ne znam, ali pameti nema. Ili ima, plus račun u Njemačkoj ili Americi?