Published On: Pon, srp 8th, 2019

Vučić: Svi bi život dali za Kosovo, ali nitko neće tamo da živi

Predsjednik Srbije Aleksandra Vučić izjavio je da je uspio “dobar dio posla”, u opskrbljivanju Srba na Kosovu osnovnim potrebama, “bar za narednih mjesec dana”, dodajući da “naravno nije moguće nekog opskrbiti robom na narednih godinu dana”.

“Uspjeli samo da jedan dobar dio osiguramo kako – ne bih o tome”, rekao je Vučić za RTS, prenosi N1.

Uvijek se još nekoga pita

Na pitanje o rješavanju kosovskog problema, on je rekao da je to “pitanje prije svega za Srbe i Albance”.

“Da su nas ostavili na miru moguće da bismo se mi već do sada dogovorili. Ali je problem je što ni Kosovo ni pitanje bivše Jugoslavije nije nikad bilo samo pitanje naroda koji tu žive”, rekao je Vučić. Postizanje dogovora sa Albancima bi, prema njegovim riječima, bila važna tekovina za budućnost građana.

“To bi bila važna tekovina za budućnost Srbije i to bi bilo dobro za naše građane, ali da li je to realno to je već jedno drugo pitanje”, naveo je Vučić ističući da ne bi doživio kao osobni poraz ukoliko do rješenja ne dođe za vrijeme njegovog mandata, ali da bi volio da imamo trajno uspostavljen mir sa Albancima.

“Situacija s Kosovom je apsurdna. Kosovo je, kako je Tijanić govorio, najskuplja srpska riječ ili mjesto za koje bi svi Srbi život dali, a mali broj njih koji ne žive na Kosovu i Metohiji, ili gotovo nitko, tamo ne bi da živi. To govori o svim našim paradoksima i apsurdnoj situaciji. Situacija je mnogo teža nego prije 10 ili 20 godina i neusporedivo teža nego prije 30 ili 60 godina”, ocijenio je srbijanski predsjednik.

Jedinstveno tržište

On je rekao da je suština politike koju vodi da “mi uzmemo stvari u svoje ruke”.

“Da li će Europa da nas primi ili ne vidjet ćemo i prilikom posjete Macrona i to je jedan stvar. Druga je što možemo da uradimo za sebe, Ako bismo nastupali kao blok zajednički Srbi, Albanci, Bošnjaci, Sjevernomakedonci, Crna Gora, ne znam tko sve, postigli bismo ne usporedimo bolje rezultate i kao jedinstveno tržište imali mnogo veće ekonomske uspjeh, bili bi mnogo snažniji”, rekao je Vučić.

On je, komentarajući izjave nekadašnjeg zamjenika šefa CIA-e Stevena Meyer, rekao da ponuda o razgraničenju nije na stolu. Rekao je i da nije isto da li se govori sa suradnicima predsjednika SAD-a Donalda Trumpa ili sa službenicima State Departmenta.

“Jedno je kada se govori sa Trumpovim suradnicima, oni su otvoreniji za različita rješenja, nisu uvijek podržavali nezavisno Kosovo, prije svega sekretar John Bolton, ali imate i State Department, tzv. duboka država, oni se i dalje čvrsto drže pritisaka – uvijek je Srbija krivac”, naveo je Vučić, prenosi bljesak.info