VUČIĆ: Srbi i Hrvati u BiH sebe doživljavaju kao ugrožene i zato su im odnosi dobri

Srbi i Hrvati u BiH sebe doživljavaju kao ugrožene kategorije stanovništva i zato su njihovi odnosi dobri, kazao je u razgovoru za Kurir srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Vučić je govoreći o odnosim u BiH kazao da se nada miru, stabilnosti, boljim, otvorenim i korektnijim odnosima između Srba i Bošnjaka, dok je odnose Srba i Hrvata ocijenio kao veoma dobre.

Na konstataciju novinara Kurira da je to neka vrsta paradoksa, s obzirom na loše odnose između službenog Beograda i Zagreba, srbijanski predsjednik je istaknuo da je to zato što “Srbi i Hrvati u BiH sebe doživljavaju kao ugrožene kategorije stanovništva”.

“I potpuno je drugačiji odnos. Spreman sam da uvek razgovaram s Kolindom Grabar Kitarović. Lično je poštujem, nikad nismo prelazili granice pristojnosti i ukusa u razmeni naših argumenata. Ja sam otvoren za razgovor, da kažemo otvoreno jedni drugima šta imamo. Nema problema. Oni misle da je „Oluja“ bila veličanstvena akcija, mi o tome mislimo sve najgore”, poručio je Vučić. Prvi čovjek Srbije govorio je i o “povijesnom dogovoru s Prištinom”. “Za nas je važno da pokušamo da sa Albancima postignemo dogovor.

Srbi i Albanci predstavljaju dva najmnogoljudnija naroda na zapadnom Balkanu”, zaključio je Vučić i dodao da se nada mirnom rješenju konflikta, ali je istaknuo da će to biti teško, jer… “Znam što misle ljudi i na jednoj i na drugoj strani. Nažalost, i jedni i drugi više volimo da živimo u mitovima i prošlosti nego u budućnosti. Probat ćemo da u 2018. to promenimo. Ne mogu da garantiram, ali bio bih najsretniji ako bismo to uspeli. To bi bilo moje najveće i najznačajnije političko nasleđe posle fiskalnih reformi, na koje sam ponosan i koje će ući u povijest”. (bljesak.info)