Published On: Tue, Sep 26th, 2017

VUČIĆ: Srbi i Hrvati će morati biti saveznici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako bošnjačko-srski dogovor neće biti na štetu bh Hrvata. najavio je veće prisutvo Srbije na sajmu gospodarstva u Mostaru, te se založio za bolju ekonomsku suradnju između Hercegovine i Srbije.

U intervju kojeg je dao urednik bh izdanja večernjeg lista Jozi Pavkoviću Vučić je rekao je da će Srbi i Hrvati u budućnosti morati biti saveznici i najavio svoju posjetu Zagrebu u studenom.

Vučić je rekao da vidi probleme u odnosima Hrvatske i Srbije, odnosno Hrvata i Srba, ali da ih ne razumije.

“Mislim da će Srbi i Hrvati u budućnosti sve više morati biti saveznici, a sve manje ljudi koji će živeti u prošlosti svojih neprijateljstava”, rekao je Vučić za “Večernji list”.

On je ocijenio da je česta razmjena “otrovnih strelica” između Zagreba i Beograda vezana, uglavnom, za ustaštvo i četništvo ili status nacionalnih manjina, te da smatra da to neće skoro prestati, ali da vjeruje da će se situacija polako mijenjati i da će toga biti manje nego sada.

Kada je riječ o prijedlogu novog hrvatskog zakona o braniteljima, Vučić je rekao da se zaboravlja da i Srbi mogu donijeti 500 zakona o Jasenovcu i drugim stratištima.

Navodeći da se u tom hrvatskom zakonu govori o velikosrpskoj agresiji, Vučić je naglasio da je iz Hrvatske protjerano 250.000 Srba sa svojih ognjišta i da su Srbi na tom prostoru imali više žrtava nego Hrvati,na što mu je urednik Večernjeg lista kazao kako su Srbi u Hrvatskoj žrtve velikosrpske agresije.

“Postavlja se pitanje kuda to vodi. Ja samo molim naše hrvatske prijatelje da se prije nego što donesu zakon stave u naše cipele, kao što to mi radimo ovdje. Ja nikada nisam tražio da dođem u Zagreb, a da netko mora govoriti kakav je genocid počinjen u Jasenovcu ili da netko dođe u Beograd i da mora o tome govoriti”, rekao je Vučić.

Vučić je ocijenio da Zagreb neće kočiti Beograd na europskom putu i da ne može zaustaviti taj put. “Verujem da ćemo imati podršku Hrvatske na tom putu”, rekao je Vučić.

On je rekao da poštuje hrvatskog predsjednika Kolindu Grabar Kitarović i da je važno da se radi na konkretnim stvarima i pokazuje poštovanje jednih prema drugima, “jer je to ljekovito”.

Govoreći o napadu koji je doživio u Srebrenici, Vučić je rekao da nije pognuo glavu pod kamenicama, cipelama, bocama, već da je to učinio na spomen-obilježju, pred srebreničkim žrtvama.