Published On: Pet, ruj 20th, 2013

VUČIĆ: Ideja o Vojvodini van Srbije je van pameti

Prvi podpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da otcjepljenje Vojvodine od Srbije nije moguće i da je bilo kakva ideja o tome – van pameti.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za štampu s izvjestiteljem EP Jelkom Kacinom rekao da pouzdano zna da Kacin nije među onima koji to misle i koji su u tom smislu protumačili njegovu raniju izjavu iz obraćanja Europskom parlamentu.

“To mrtav hladan kažem pred Kacinom, jer znam da on isto misli da Vojvodina ne može biti država odvojena od Srbije”, rekao je Vučić.

Kacin je to potvrdio, precizirajući da se njegova izjava ticala mogućnosti da Vojvodina u većoj mjeri koristi financijska sredstva EU kroz regionalne projekte i da tako ubrza svoj ekonomski razvoj.

“Uvijek smo u EP smatrali da je Vojvodina najveći skriveni adut Srbije na putu ka EU. Sve što će Vojvodina pokazati i dokazati bit će korisna praksa i za druge regije u Srbiji i izvan Srbije”, rekao je Kacin.

On je rekao da ono što su prenijeli mediji i reakcije koje su potom uslijedile proizilaze iz činjenice da nisu vidjeli sve što je stajalo u njegovom govoru, javlja Tanjug.

“Nisu vidjeli ono što sam govorio. Taj govor je proslijeđen i Misiji Srbije pri EU, a i predstavnik Misije je bio na tom zasjedanju. Uvjeren sam da će ta bilješka doći do svih njih i da će vidjeti što točno stoji”, rekao je Kacin.

Govoreći o zamjerkama koje EP ima kada je riječ o Vojvodini, on je naveo da je Ustavni sud Srbije rekao da su neke stvari nejasne: “I jesu nejasne. Nedostaju podzakonski akti i sve dok to bude tako Vojvodina nema kapacitete da se uključi u aktiviranje tih sredstava”, rekao je.

On je precizirao da u Bruxellesu širenje EU vide kao proces i da poslije Hrvatske Srbija i CG predstavljaju glavne igrače koji mogu da pokrenu i ostale. Prvi potpredsjednik je precizirao da se ne slaže sa svime što je Kacin rekao, ali je izvjesno da nije tražio njeno otcjepljenje.

Po njegovim riječima, “jedini problem koji postoji u Vojvodini jeste to što je ona najviše osiromašila, ali ljudi tamo žive u skladu”.

On je rekao da je ne slaže ni s Kacinovom izjavom u vezi ustavnih promena, ali je priznao da nisu donijeti svi podzakonski akti, priie svega dio koji se tiče podataka o javnoj svojini, ali, istaknuo je, to će biti učinjeno.

Vučić je primijetio da su neki na srpskom govorili lošije o Srbiji i Vojvodini nego što je to Kacin govorio na engleskom, te mu nije jasno kako je sada Kacin označen kao glavni krivac za takve istupe.

(Fena/av)