Published On: Thu, Jun 20th, 2013

Vrh bivšeg HVO-a osumnjičen za zločine nad Srbima

BANJALUKA-Policija je podnijela izvještaj Tužilaštvu BiH protiv Tihomira Blaškića (na slici) bivšeg načelnika Glavnog stožera HVO-a i još petorice njegovih suučesnika osumnjičenih za zločine nad srpskim civilima i vojnicima na Kupresu tijekom 1993. i 1994.godine.

“Nezavisnim” je potvrđeno da su izvješćem obuhvaćeni i Milivoj Petković, također bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a, Josip Černi bivši zapovjednik HVO-a u Tomislavgradu, Miljenko Pilipović zapovjednik vojne jedinice ‘Zrinjski’.

Zbog zločina protiv srpskih civila i vojnika Tužiteljstvu BiH još su prijavljeni i Fikret Ćuskić zamjednik zapovjednika Sedmog korpusa Armije BiH i Stanko Božić Upravnik logora ‘Heliodrom’.

Blaškić i saučesnici terete se da su odgovorni za mučenja i smrt većeg broja civila i vojnika.

U izvještaju je navedeno da se osumnjičeni terete da su za vrijeme oružanih sukoba na prostoru BiH, protiv srpskog civilnog stanovništa na području Kupresa izvršili zločine protiv čovječnosti, zločine protiv ranjenika i bolesnika, te ratnih zarobljenika.

“Nakon provedene istrage, utvrđeno je da postoje osnovi sumnje da su prijavljeni izvršili navedena kaznena djela za koja se terete”, izjavila je Marija Markanović portparol CJB Banjaluka.

Dodala je kako su kaznena djela izvršena 8. siječnja 1993. godine, te tijekom 1994. godine i to u vremenskom razdoblju od 19. listopada do 3. prosinca 1994. godine.

“Ratni zločini izvršeni su planiranjem, pokretanjem, naređivanjem i napadanjem civilnog stanovništva srpske nacionalnosti, zatim naselja, kao i pripadnika Vojske Republike Srpske”, objasnila je portparol CJB Banjaluka.