Published On: Thu, Jun 20th, 2013

Radmanović: Sada je jasno da se Srpska mora pitati

BANJA LUKA – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da je sada sasvim jasno da se Republika Srpska kao državotvorni entitet, mora pitati o svim stvarima koje se tiču funkcioniranja BiH.

Radmanović je objasnio da su se u situaciji sa prvobitnim odbijanjem i kasnijim usvajanjem dva ugovora o granici sa Hrvatskom, unutrašnje nesuglasice u BiH ponovo manifestirale na međunarodnoj razini.

“Procjenjivali smo zajedno predsjednik Republike, predsjednik Vlade i ja šta je važno da se uradi. Ne možemo jednu krupnu stvar, a to je da se ide ka EU, sada spriječiti. Kasnije se ti ugovori mogu popraviti”, rekao je Radmanović za “Pres”.

On je dodao da je potrebno sve u potpunosti ponovo provesti i da je problem u vezi sa komisijom počeo prije mjesec dana, jer je netko htio dovesti Republiku Srpsku pred svršen čin.

Govoreći o svojoj sigurnosti u Sarajevu, Radmanović je rekao da vjeruje garancijama Direkcije za koordinaciju policisjkih tijela i da odlaskom na sjednicu Predsjedništva nije ignorirao stav Narodne skupštine Republike Srpske.

On je dodao da je lako dokazati da su demonstracije ispred zgrade zajedničkih institucija BiH bile politički motivirane i da je jedna stranka sigurno sudelovala u tome.

“U trenutku kada je Vijeće ministara donjelo odluku o matičnom broju počinju prosvjedi, da bi se sutra ujutro dogodilo da zastupnik iz SDP-a, da prijedlog drugačijeg zakona. Postoje i fotografije njihovih ljudi koji su se dogovarali sa onima u masi i vraćali nazad”, istaknuo je Radmanović.