Published On: Sun, Aug 23rd, 2015

VRATIO SE ZLOGLASNI ISIS-ov KRVNIK Jihadi John u novom videu zaprijetio: 'Uskoro stižem i nastavljam sa sječom glava'

Britanski Mail on Sunday objavio je u nedjelju kratki videozapis na kojemu se, kako se vjeruje, po prvi put od siječnja pojavljuje notorni Jihadi John, najzloglasniji krvnik Islamske države (ISIS) kojeg se smatra odgovornim za obezglavljivanje najmanje sedmorice talaca u Siriji, uključujući i britanskog humanitarca oženjenog za Hrvaticu Davida Hainesa.
Snimka ukupno traje minutu i 17 sekundi, a na njoj Jihadi John, Londončanin čije je pravo imeMohammed Emwazi (27), prijeti povratkom u Veliku Britaniju gdje, kako sam kaže, kani nastaviti sjeći glave.
Posljednju snimku s Emwazijem Islamska je država objavila u siječnju ove godine, a tada je prikazan kako likvidira japanskog taoca Kenjija Gotoa. Ovaj najnoviji videozapis navodno je nastao prije dva mjeseca u blizini grada Deir Ezzora na jugoistoku Sirije, teritoriju pod kontrolom ISIS-a, a snimljen je mobitelom.
Mail on Sunday objavio je samo isječak bez zvuka od osam sekundi na kojemu se vidi Emwazijevo lice. List tvrdi da je preslušao cijeli audiozapis koji ide uz originalnu snimku u trajanju od spomenutih minutu i 17 sekundi, a na njemu se čuje da osoba, za koju se vjeruje da je Emwazi, britanskim naglaskom engleskog jezika govori: ‘Nastavit ću sjeći glave’.
Snimke su se prvi kriomice domogli protivnici ISIS-a, pripadnici Sirijske oslobodilačke vojske (FSA), koji se ujedno bore i protiv vojske sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Oni su je poslali jednom svom kolegi, izvjesnom Abu Rashidu, koji trenutno boravi u bugarskom glavnom gradu Sofiji. On je video dao bugarskoj policiji, ali ga je proslijedio i jednom aktivistu povezanom s FSA, koji živi u Istanbulu.
Taj je aktivist za Mail on Sunday prepričao sadržaj videa. ‘Gleda u kameru i kaže: Ja sam Mohammed Emwazi i uskoro se s kalifom [al Baghdadijem] vraćam u Britaniju. Zatim spominje odsijecanje glava i ubijanje nevjernika, a kamera onda prikazuje dvojicu maskiranih muškaraca, izgledaju mi kao tjelohranitelji’, opisuje aktivist.
Britanski list navodi da je isječak videa dao na analizu vodećem ekspertu za mapiranje lica. Riječ je o, kako tvrde, bivšem policajcu kojega sudovi redovito pozivaju kao vještaka. Nakon što je usporedio osobu sa snimke s otprije poznatim slikama Emwazija, ekspert je rekao da vidi više sličnosti u morfologiji lica te da sve upućuje na to da bi osoba na novoj snimci doista mogla biti Jihadi John. Napomenuo je da bi u većini slučajeva sličnost koju je on uočio bila dovoljna za, primjerice, izdavanje uhidbenog naloga ili za osuđujuću presudu u sudskom postupku.
Proteklih je mjeseci bilo niz špekulacija o sudbini Jihadi Johna. Prema jednoj verziji, dao se u bijeg jer je, nakon što je otkriven njegov pravi identitet, navodno postao prijetnja drugim pripadnicima ISIS-a. Prema drugoj verziji, otišao je na ISIS-ov teritorij u Libiju. Ako je ova najnovija snimka autentična, obje bi se navedene teze mogle pokazati netočnima.
Mail on Sunday na kraju navodi da je snimku proslijedio britanskoj policiji iz koje nisu htjeli komentirati njezin sadržaj.