Published On: Ned, kol 23rd, 2015

IGOR CRNADAK: Bečka konferencija BiH donosi oko 1,5 milijardu eura pomoći

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da BiH na Bečkoj konferenciji može računati na oko milijardu eura kao podršku proračunima i oko 500 milijuna eura za infrastrukturne, energetske i druge investicijske aktivnosti u sljedeće tri godine.
Crnadak je rekao da se na Bečkoj konferenciji ne završava priča o financijskoj podršci BiH, nego tamo zapravo tek počinje i ovisit će od kvalitetno pripremljenih projekata i od uspješnog provođenja reformi.
On je za sarajevski portal “Vijesti.ba” izjavio da je Ministarstvo vanjskih poslova u potpunosti spremno za konferenciju u Beču.
Crnadak je podsjetio da je BiH još ranije, zajedno s Europskom komisijom, definirala projekte s kojima ulazi u regionalno infrastrukturno povezivanje.
“U međuvremenu su dostavljeni projekti za mostove u Gradišci i Svilaju, što je od posebnog značaja za povezivanje Republike Srpske i BiH sa Europom, a nakon posljednjeg susreta srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i premijera Srbije Aleksandra Vučića najavljeno je da će jedan od projekata biti i pruga Beograd – Sarajevo, tako da će i to biti jedna od važnih tema za BiH”, precizirao je Crnadak.
Ministar vanjskih poslova BiH Bečku konferenciju koja je nastavak takozvanog Berlinskog procesa vidi kao snažnu potvrdu europske budućnosti regije i podstrek za političku stabilizaciju prilika na području Balkana.
On smatra da je odlično što će u Beču biti potpisan sporazum o međudržavnoj granici BiH i Crne Gore.
Crnadak je kao jednu od tema Bečke konferencije najavio pitanje vala azilanata koji prelaze zemalja Balkana dalje u Europu, te je istaknuo da, iako stanje u Makedoniji, pa i Srbiji izgleda dosta ozbiljno, u BiH za sada nema najave dramatičnog priljeva azilanata.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare