Published On: Uto, ožu 1st, 2022

VRANJEŠ: Reakcija Ministarstva vanjskih poslova samo potvrđuje teze veleposlanika srpskog naroda


Veleposlanik BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ rekao je Srni da odgovor Ministarstva vanjskih poslova u Vijeću ministara da obilježavanje 1. marta predstavlja kontinuitet sa zakonom nepostojećeg “Alije BiH” potvrđuje osnovnu tezu iznesenu u otvorenom pismu dr. srpski ambasadori.
Današnji odgovor iz Ministarstva vanjskih poslova potvrđuje temeljnu tezu iznesenu u otvorenom pismu od 19. veljače da ministrica Bisera Turković zlorabi svoj položaj promicanjem isključivo probošnjačke politike i uzurpira ne samo nadležnosti Predsjedništva, dajući sebi za pravo da izražavati osobne stavove jer je službena osoba otišla korak dalje stavljajući se u poziciju zakonodavca – naglasio je Vranješ.

Veleposlanik BiH u Zagrebu istaknuo je da su se Turković i njeni lojalni probošnjački kadrovi, za koje je rekao da su privatizirali Ministarstvo vanjskih poslova, usudili tumačiti što je legalno, a što nije, pitajući se zašto srpski veleposlanici i generalni konzuli ne prihvaćaju njihova ispolitizirana tumačenja kao ispravan.

Potpuno je netočna tvrdnja da su neki srpski veleposlanici i generalni konzuli pod pritiskom potpisali otvoreno pismo. Naprotiv, svi smo doprinijeli njegovom pisanju i stavovi izneseni u otvorenom pismu u potpunosti su u skladu s našim radom na pozicijama šefova diplomatskih misija – dodao je Vranješ.

Napomenuo je da činjenica da Turković smatra da bi trebala biti šefica diplomacije, zaobilazeći Predsjedništvo BiH, samo pokazuje njenu odsutnost iz političke stvarnosti i svjesno kršenje Ustava BiH.

Koliko je ona šefica diplomacije govori i činjenica da ne postoji mehanizam da se jedano od nas pozove na odgovornost. Drugim riječima, lažni šef diplomacije Turković može samo i dalje skupljati glasove u dijaspori za SDA, što je njezin primarni zadatak, a nikako da drži lekcije srpskim veleposlanicima i generalnim konzulima – istaknuo je Vranješ.

Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara priopćilo je danas da će ostavke dijela veleposlanika i generalnih konzula, koji su odbili naputak o obilježavanju 1. marta, biti temelj za poziv na odgovornost zbog kršenja načela diplomatske službe.

Ministarstvo je navelo da je zakon kojim je 1. mart određen kao praznik donesen tijekom rata i da je i dalje na snazi, te da postoji obveza postupanja u skladu s njim.

Srpski veleposlanici i generalni konzuli BiH uputili su 19. veljače otvoreno pismo u kojem obavještavaju ministricu vanjskih poslova u Vijeću ministara Biser Turković da neće prihvatiti njezinu uputu kojom se od veleposlanstava i generalnih konzulata BiH traži da proslave 30. takozvani “Dan neovisnosti BiH” obilježava ovaj nepostojeći praznik 1. marta.

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Izmetbegović
Izmetbegović
2 mjeseci prije

Enver Kazaz :Građanska bih je najobičnija prevara u kojoj se skriva dominacija jednog od konstitutivnih naroda nad drugim. I to treba reći javnosti. Građanska država je utopija koja nije moguća u složenim društvima i državama kakva je BiH”, rekao je ovaj profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu za televiziju OBN…. Mošnje, buđenje će biti bolno uz glad i izolaciju…

PROBOSNJACI...
PROBOSNJACI...
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
2 mjeseci prije

ZELENI SU SE OPET TRANSFORMISALI….
SADA SE ZOVU.,, PROBOSNJACI,,.

PROBOSNJAK BAKIR JE KVISLING AMERIČKI KOJI PROBOSNJSKE VODI U SIGURNU BUDUĆNOST…. U TURSKOJ.

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
2 mjeseci prije

Sretan ti Dan nezavisnosti, jedina moja domovino, uz riječi velikog Miroslava Krleže:

“Neka oprosti gospođa Europa, ona nema spomenike kulture. Pleme Inka u Americi ima spomenike, Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti gospođa Europa, samo Bosna ima spomenike. Stećke. Šta je stećak? Oličenje gorštaka Bosanca! Šta radi Bosanac na stećku? Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči i moli. Na kom je prikazan kao sužanj”. 💙💛💙💛💙💛💙💛

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
2 mjeseci prije

Sretan dan nezavisnosti Domovino Moja🇧🇦🇧🇦🇧🇦🇧🇦🇧🇦🇧🇦🇧🇦🇧🇦🇧🇦🇧🇦🇧🇦🇧🇦🇧🇦🇧🇦

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Da ne zaboravim :SLAVA UKRAJINI!!!
🇧🇦❤🇺🇦❤🇧🇦❤🇺🇦

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

slava

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
2 mjeseci prije

nalokao se previše gemista mason

Šaćir soros
Šaćir soros
2 mjeseci prije

BOSANCI SRETAN VAM SUVERENOSTI I SAMOSTALNOSTI REPUBLIKE BOSNE….SMRT fadzizmu SLOBODA BOSNI

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
2 mjeseci prije

Hercegovinu si dobro izostavio, ovdje se taj praznik ne slavi