Published On: Pon, svi 30th, 2022

Vranićani nude opskrbu svijeta žitom, plinom i naftom ako će Rusija blokirati…

Mjesto Vranić pored Posušja poslalo je pismo namjere Stoltenbergu, da su spremni na sebe preuzeti kompletnu opskrbu svijeta žitaricama, plinom i naftom, u slučaju da g. Putin,  inače čovjek kojeg iznimno poštuju, kao borca i dosljednog čovjeka, ostane izričit u blokadama i dizanju cijena.

Mještani ovog mjesta tvrde da su u stanju opskrbljivati kompletnu zapadnu hemisferu punih 10 godina , bez ikakvog ustupka i bilo kakvih nagrada ako ih se fino zamoli.

Imaju samo jedan uvjet:

Ostavku premijera Plenkovića i izručenje Grlić Radmana u Posušje. Gdje će biti bačen psima. Azijskim ovčarima. Dosta se zamjerila njegova kuća tim vrstama. Žele da da im ga se da.

Vranićani su poznata plemićka obitelj židovskih korijena. Porijeklom su iz  Transilvanije. A poznati su po nevjerojatnoj dugovječnosti i mladolikosti. Prezimena im nose židovsko rumunski korijen.

Posljednji Vranićanin umro je u prošlom stoljeću, imaju plave oči i u ratu im metci nisu mogli ništa.

Zanimljivo svi voze vozila koja još nisu izišla iz njemačkih tvornica a njemačka premijerka Merkel lječila se kod njih. Uspješno naravno.

Etimologija riječi Vranićanin dolazi od transilvanijske plemićke obitelji Franichiany. Potomci su te dinastije koja se raširila svijetom, posebno u Francusku i Rusiju, no jezgra im je nakon bijega iz Transilvanije od Osmanlija utemeljena u Hercegovini. Odakle je i krenuo ustanak, koji  će 1878 dovesti do sloma Osmanlija. Povjesničari tvrde da su i Don Ivan Musić i Mihajlo Ljubibratić ali i ruska dinastija, direktni potomci ove obitelji.

I danas imaju nekoliko moćnih loža u svijetu. Jedna od najmoćnijih grana je u Francuskoj, druga u Londonu,  a po njima je snimljen i popularni serijal Peaky Blinders.

Loža hercegovskih Franichiana friško doseljenih u Marseillu 1929 iz Vrankovsky Hilla u Hercegovini. Zlobnici tvrde da su upravo oni organizirali atentan na kralja Aleksandra Karađorđevića no varaju se. I on je bio dio njihove lože. Kao i Franjo Tuđman.

Prvi Hercegovci u Europi koji nisu bili uposleni kao najamni radnici nego su bili vlasnici nekoliko klubova u tom priobalnom francuskom mjestu, bili su upravo Franichani.

 

 

*Teskt je aktivistička intervencija, dio performativnog umjetničkog projekta financiran od strane USAID-a i US ambasade. Molimo Raskrinkavanje.ba da ne pilaju glede ovog teksta.
guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Lola
Lola
2 mjeseci prije

Haha, dobar tekst!
Predlažem da se Vranićani direktno prime u EK da pomognu Ursulji oko ruske nafte.
More nafta i preko Vranića u Europu, prođe Vranić i nije više ruska.

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Pa nije ni cudo da svi kazu da hrvati nemaju smisla za humor,aber wirklich…

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Dok vi ,za razliku od Hrvata,samo za humor imate smisla