Published On: Sri, kol 23rd, 2017

Volim ovu ženu na način koji ne mogu opisati: Ovako je Sam Shepard govorio o ljubavi svog života

FRANCES, Jessica Lange, Sam Shepard, 1982. (c) Universal Pictures.

12 godina nakon što ju je upoznao, pisao je o nečemu mnogo dubljem i snažnijem od zaljubljenosti

Sam Shepard bio je veliki dramaturg, glumac, televizijski i filmski redatelj, au knjizi “Two Prospectors: The Letters of Sam Shepard and Johnny Dark” mogu se čitati prepiske između njega i njegovog najdražeg prijatelja, bivšeg svekra i duhovnog brata, Johnnya Darka.

Shepard je glumicu Jessicu Lang upoznao 1982. godine na snimanju filma Frances, u kome je igrao sporednu ulogu. Lang je nominirana za Oscara, a što je možda još važnije, osvojila je Šepardovo srce. Njih dvoje odmah su ušli u intenzivnu romansu koja je utjecala, kako je Shepard pisao Darku, na obostrano buđenje. Obojica su pripadali pokretu pod nazivom The Work, koji se temelji na duhovonom učenju Georgija Ivanoviča Gurđijeva, čija je filozofija ukorijenjena u ideji da iako je naša glavno stanje u nekoj vrsti budnog sna, mi ipak jesmo sposobni za buđenje.

U jednom od pisama je 12 godina kasnije pisao o nečemu mnogo dubljem i snažnijem od zaljubljenosti:
“Volim ovu ženu na način na koji ne mogu opisati i osjećaj pripadanja jedno prema drugom dostiže sav bol … Kad se osvrnem na cijelih 10 godina u Kaliforniji vidim sebe kako očajnički jurim za nečim što nisam nalazio. Znam da je Work-ova točka gledišta jedina ispravna. Život je u nama. Ništa izvana ne može da odgovor na naše čežnje. Znam da je to točno, ali, na neki način, to što sam našao Jessicu doprlo je do nečega u meni. Dio mene osjeća se potpuno novim – ponovno se probudio.

Vidim da strah potječe od samoće u svijetu i sada ima novo značenje za mene. Možete biti sami usred drugih ljudi ili možete biti sami i da se pridružite još nečijoj samoći. Postoje pravi susreti između dvije osobe, na mjestu gdje se osjećaju izolirano. Na samom rubu. I to je samo sa mnom i s njom “, napisao je Shepard.