Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

VLAST U FBiH : Nelegalna i u paralizi, al odstupit s fotelja ni čut…

Must Read

Ustavni sud Federacije BiH jučer je dodatno zakomplicirao političku krizu nastalu raskolom u koaliciji u ovome entitetu jer nije mogao donijeti odluku o sudbini ostavke ministra Desnice Radivojevića koji bi mogao donijeti prevagu SDP-u u vladi Federacije.
Predsjednica Ustavnog suda Federacije BiH Kata Senjak je priopćila da nije donesena odluka po zahtjevu Desnice Radivojevića za rješavanje spora s predsjednikom Federacije Bosne i Hercegovine Živkom Budimirom oko odluke da prihvati Radivojevićevu ostavku s položaja federalnog ministra prostornog uređenja koju on navodno nije podnio.
Sutkinja Senjak je objasnila kako za donošenje takve odluke ‘nije postojala potrebna većina’. Ranije se iz stranačkih kuloara SDA otvoreno najavljivalo da Ustavni sud ne može donijeti nikakvu odluku u korist SDP-a ili nove parlamentarne većine jer ova stranka kontrolira dvoje od šestero sudaca. Prema nekim špekulacijama, čak se četvero sudaca u pogledu izbora između Budimira i Desnice, opredijelilo za predsjednika Federacije BiH, a dvoje za razrješenog ministra.
Tako je Federacija BiH zbog ovakve polupolitičke orijentacije Ustavnog suda, ali i posve složenih odnosa unutar vladajuće koalicije i kompliciranih procedura, funkcioniranje Federacije BiH dovedeno do potpunog apsurda. Sada su odjednom postali važni i vrijedeći paragrafi zakona, Ustava, a prije godinu i pol dana mogao se prekršiti Ustav, narušiti temelji Federacije BiH jer se sve to radilo na štetu Hrvata. I sve to nasilje ‘amenovao’ je visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko.
 
 Troje sudaca
Podsjetimo, Radivojević je ranije podnio zahtjev za preispitivanje odluke o njegovoj smjeni navodeći da je dokument ostavke najvjerojatnije dostavljen iz njegove bivše Stranke demokratske akcije. 
Predsjednik Budimir je odbio povući svoju odluku o razrješenju ministra Radivojevića koji se u međuvremenu priklonio SDP-u BiH. Njegov eventualni povratak u Vladu omogućio bi SDP-u prevagu da donosi odluke nasuprot bloku stranaka SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a BiH, čiji je član i Budimir. Dva politička bloka trenutačno u Vladi imaju po osam ministara. SDP je ranije pokrenuo proces rekonstrukcije Vlade u Federaciji isključujući ove stranke iz vlasti s novim partnerima iz dva HDZ-a i Saveza za bolju budućnost.
Politička kriza u Federaciji BiH kulminirala je prije dva dana kada su ministri iz SDA, HSP-a i Boljitka odbili sudjelovati u radu Vlade koja je trebala glasovati o proračunu.
Ustavni sud Federacije BiH teško donosi odluke jer mu duže vremena nedostaje troje od devet članova koliko bi ih trebao imati sukladno zakonodavstvu ove zemlje.
Unatoč krnjem sazivu, za donošenje svake odluke u Ustavnom sudu potrebno je osigurati potporu petorice sudaca, što očito nije bio slučaj u pogledu glasovanja o ostavci i razrješenju Desnice Radivojevića.
VL

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Unblemished Omerta

Finally! That was, I suppose, the first thought that came to the minds of most normal people in Bosnia...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -