Published On: Ned, pro 2nd, 2012

Što Palestincima donosi novi status u Ujedinjenim narodima

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas zaista može slaviti – kako sam kaže, Palestinskoj je samoupravi, odnosno budućoj palestinskoj državi pribavio “rodni list”. Čak 138 zemalja otvoreno je podržalo palestinsku državu dajući joj status promatrača u Ujedinjenim narodima, isti kakav ima i Vatikan. Za Mahmuda Abbasa ovo je velika pobjeda i na simboličnoj i na konkretnoj razini
Simbolično ovo je svojevrsno priznanje palestinske države, a na konkretnoj razini, važno je to što je sada ta država stekla pravo da se pridruži brojnim agencijama UN-a te Međunarodnom kaznenom sudu, od kojega bi u budućnosti mogla službeno tražiti istrage protiv Izraela, odnosno protiv akcija koje on poduzima protiv Palestinske samouprave.
 
Piše: Marina Šerić (Večernji list)
Sam Abbas novostečeni status u svjetskoj organizaciji vidi kao novu političku platformu koja će poslužiti za obnovu pregovora s Izraelom, koji su u potpunom zastoju već više od dvije godine. Palestinsko vodstvo također smatra da će im novi status u UN-u dati povoljnije pozicije u tim pregovorima. Ulje na vatru dolilo je i priopćenje Hamasa, koji novostečeni status u UN-u smatra velikom pobjedom.
No druga strana, ponajprije Izrael, ali i Sjedinjene Države, nikako nije zadovoljna onim što se dogodilo. Američka državna tajnica Hillary Clinton odluku Opće skupštine nazvala je “kontraproduktivnom”, a američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice naglasila je da će ova odluka biti “velika prepreka na putu prema miru” jer će onemogućiti nastavak izravnih pregovora između Izraela i Palestinaca. Čak je kazala da će se Palestinci, već dan nakon furiozne proslave, probuditi sa spoznajom da rezolucija Opće skupštine UN-a uopće nije promijenila njihove živote i da im je na dulji rok smanjila mogućnost da dogovore trajni mir.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je da je Abbasov govor pred Općom skupštinom bio “otrovan, pun mržnje i zlonamjerne propagande”, a izraelski veleposlanik pri UN-u Ron Prosor naglasio je pak da će ovo priznanje palestinske države nagnati Izrael da nametne nove preduvjete za pregovore i za postizanje trajnog mira. Također je kazao da bi nakon svega moglo doći i do novog vala nasilja.
Iako nitko nije otvoreno govorio o mogućnosti da Palestinci prijave Izrael i od Međunarodnog kaznenog suda zatraže istragu protiv te zemlje, ima naznaka da izraelski politički establišment od ovoga najviše strahuje.
Hiljade Palestinaca dočekalo Mahmuda Abasa u Ramali
Sud kao metoda pritiska
Bliski Abbasovi suradnici kažu da on neće žuriti s intervencijama protiv Izraela pri Međunarodnom kaznenom sudu, no ako Izrael nastavi s politikom izgradnje židovskih naselja na palestinskom teritoriju, oružanim napadima na pojas Gaze i na Zapadnu obalu i drugim potezima koji ograničavaju prava Palestinaca, Abbas je spreman iskoristiti ovaj sud kao sredstvo pritiska na Izrael, odnosno kao adut u pregovorima.
Palestinci su najveću podršku dobili od Francuske, koja je glasala za i koja je potom pozvala obje strane da odmah nastave pregovore, ali ne i od Velike Britanije i Njemačke, koje su naglasile da je Abbas trebao pričekati da američki predsjednik Barack Obama formira novu administraciju i da se nakon izbora formira nova izraelska vlada.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare