Published On: Sri, ruj 24th, 2014

Vlado Azinović: Prijetnje džihadista treba shvatiti ozbiljno!

Poziv pripadnika Islamske države svojim pristalicama da ubijaju sve građane država koje su u koaliciji sa SAD-om protiv džihadista treba shvatiti krajnje ozbiljno.

Tako tvrdi Vlado Azinović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i stručnjak za pitanja terorizma.

– Ne znamo da li je ta snimka koja se pojavila autentična. Ali, ako je istinita, ako je poziv zaista upućen, to je nešto što ne odudara od onoga što već znamo. U svakom slučaju, treba biti oprezan i bez ovog upozorenja. Cijela ova priča o IS-u ustvari je poziv na oprez – rekao je Azinović za Avaz.

Podsjetimo, BiH je na popisu zemalja koje su ušle u koaliciju sa SAD-om. Cilj koalicije, kako se navodi u priopćenju State Departmenta, jeste poduzimanje globalne akcije za spriječavanje širenja, ali i potpuno uništenje organizacije IS, koju su oštro osudili i svi relevantni islamski autoriteti iz cijelog svijeta.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su rekli da su upoznati s posljednjim prijetnjama IS-a.

– Agencija svakoj prijetnji pristupa ozbiljno i provjerava istinitost i osnovanost navoda te u skladu sa zakonskim nadležnostima poduzima potrebne mjere i radnje na dokumentiranju  kaznenih djela – rekla je za Avaz Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

Inače, jučer je SAD sa saveznicima izvršio zrčane udare na uporište IS-a u Siriji.  Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je podatak kako je na sjeveru i istoku Siriji u današnjem napadu ubijeno najmanje 70 militanata.

Nešto ranije objavili su i podatak kako je ubijeno 30 članova al-Kaide zapadno od Alepa. Taj broj naknadno je povećan na 50. Prema izvješću ubijeno je osam civila, među kojima troje djece.

U koaliciji, predvođenoj Sjedinjenim Državama, sudjeluju oružane snage Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Bahreina i Katara, dok za sada nijedna zapadna zemlja ne sudjeluje u borbenim djelovanjima.
Jordan je bio prva zaljevska zemlja koja je potvrdila svoje sudjelovanje u napadima u Siriji.

Islamska država, također poznata i kao ISIS ili ISIL, preuzela je kontrolu nad područjem između Sirije i Iraka te proglasila kalifat. Uporište im je od prošle godine upravo u bombardiranom gradu. CIA pretpostavlja da tamo imaju oko 31.000 boraca, javlja BBC. Podsjetimo, iz BiH se, prema procjenama CIA-e, na strani IS-a bori oko 350 bh. državljana.

Islamisti su obećali da će se osvetiti za napad.

dnevnik.ba