Published On: Wed, Aug 5th, 2015

VLADAVINA ZAKONA: Helezova službena vozila neregistrirana

Policija je 14. srpnja prošle godine na području Travnika zaustavila vozilo marke Volkswagen u vlasništvu Helezova ministarstva za koji je utvrđeno da nije registrirano.
Na podužem popisu kontroverznih odluka bivšeg ministra za pitanja branitelja Domovinskog rata Federacije BiH Zukana Heleza našla se i ona kojom je odobrio da se iz entitetskog proračuna plati 520 maraka novčane kazne zbog korištenja neregistriranog vozila.
Večernji list doznaje kako je policija 14. srpnja prošle godine na području Travnika zaustavila vozilo marke Volkswagen u vlasništvu Helezova ministarstva za koji je utvrđeno da nije registrirano. Izdan je prekršajni nalog i kazna u iznosu od 500 maraka, i to za Ministarstvo za pitanja branitelja kao pravni subjekt jer je omogućilo da se neregistrirano vozilo uopće nađe u prometu.
Umjesto da utvrdi i sankcionira odgovorne za ovaj propust i kršenje državnog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ministar Helez 11. rujna prošle godine donio je odluku o isplati prekršajne kazne iz federalnog proračuna. Tako su porezni obveznici svojim novcem platili bahatost i neodgovornost pojedinih državnih službenika koji se u Federaciji voze u neregistriranim službenim vozilima. Posebno je pitanje što je s odgovornosti onih koji su dopustili da vozilo bude neregistrirano i da se kao takvo koristi u službene ili tko zna kakve svrhe. Na vrhu tog lanca upravo je naredbodavac odluke o isplati prekršajne kazne iz federalne blagajne – bivši ministar Zukan Helez.
U Helezovo ime, a po njegovoj ovlasti, odluku je potpisao predstojnik ureda Salko Beba. Isti Beba obavlja dužnost predstojnika ureda i aktualnog ministra Salke Bukvarevića pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li i kakve posljedice pretrpjeti ovaj zaposlenik Ministarstva za pitanja branitelja. Što se tiče njegova bivšeg šefa, on sada iz parlamentarnih klupa kao zastupnik oporbenog SDP-a drži moralne lekcije novoj Vladi.
A da je za vrijeme vladavine bio itekako sklon slobodnom tumačenju propisa, Helez je pokazao i time što je od svog vozača tražio da ne prijavljuje policiji prometnu nezgodu koja se u studenome prošle godine dogodila u Širokom Brijegu.
Prikrivanjem prometne nezgode od lokalne policije Helez je pokazao kako cijelu Zapadnohercegovačku županiju smatra neprijateljskim prostorom gdje, po njemu, ne treba vjerovati nikome pa čak ni policiji. Poseban je problem, a tu bi već moglo biti posla i za pravosuđe, što zbog neprijavljivanja nezgode Ministarstvo nije moglo koristiti polisu kasko osiguranja pa je popravka vozila u iznosu od 5887 KM plaćena iz federalnog proračuna, odnosno od novca poreznih obveznika u ovom entitetu. Baš kao i prometna kazna zbog vožnje neregistriranog automobila Helezova ministarstva.
Prikrivanjem prometne nezgode od lokalne policije Helez je pokazao kako cijelu Zapadnohercegovačku županiju smatra neprijateljskim prostorom. Posebno je pitanje što je s odgovornosti onih koji su dopustili da vozilo bude neregistrirano i da se kao takvo koristi u službene ili tko zna kakve svrhe.