Published On: Wed, Aug 5th, 2015

KARDINAL BOZANIĆ: Oluja je donijela nagovještaj mira za BiH

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić u srijedu se, sa mise u Kninu, upitao kako je moguće danas optuživati Hrvatsku za protjerivanje, odnosno etničko čišćenje s obzirom da su Hrvati i nesrpsko stanovništvo 1991. bili protjerani, a mnogi i pogubljeni.
“Kako je moguće da danas netko optužuje Hrvatsku za protjerivanje, nazvano etničkim čišćenjem, kada su upravo Hrvati i pripadnici nesrpskog stanovništva s tog okupiranog područja bili u jesen 1991. godine protjerani, morali ostaviti svoja ognjišta i sve što su imali, a mnogi su među njima bili i pogubljeni”, upitao je zagrebački nadbiskup na misi u kninskoj Crkvi Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta.
“Nažalost, bilo je nakon vojno-redarstvene akcije i slučajeva pljačkanja i paljenja srpskih kuća, bilo je i žrtava. Zbog toga treba žaliti. Danas se s ljudskim i kršćanskim pijetetom spominjemo svih žrtava rata devedesetih godina prošloga stoljeća na hrvatskim prostorima, a kao vjernici molimo pokoj njihovim dušama”, rekao je.
“Vojno-redarstvena akcija Oluja označila je završetak rata u Hrvatskoj, omogućila mirnu reintegraciju preostalog okupiranog hrvatskog teritorija i donijela nagovještaj mira za Bosnu i Hercegovinu”, naglasio je zagrebački nadbiskup.
Misi su nazočili predstavnici najvišeg političkog i vojnog vrha RH, saborski zastupnici, predstavnici branitelja i brojni drugi. Među njima su tako bili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Josip Leko, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Udruge 100 postotnih HRVI Đuro Glogoški, general Ante Gotovina te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.