Published On: Sri, kol 5th, 2015

KARDINAL BOZANIĆ: Oluja je donijela nagovještaj mira za BiH

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić u srijedu se, sa mise u Kninu, upitao kako je moguće danas optuživati Hrvatsku za protjerivanje, odnosno etničko čišćenje s obzirom da su Hrvati i nesrpsko stanovništvo 1991. bili protjerani, a mnogi i pogubljeni.
“Kako je moguće da danas netko optužuje Hrvatsku za protjerivanje, nazvano etničkim čišćenjem, kada su upravo Hrvati i pripadnici nesrpskog stanovništva s tog okupiranog područja bili u jesen 1991. godine protjerani, morali ostaviti svoja ognjišta i sve što su imali, a mnogi su među njima bili i pogubljeni”, upitao je zagrebački nadbiskup na misi u kninskoj Crkvi Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta.
“Nažalost, bilo je nakon vojno-redarstvene akcije i slučajeva pljačkanja i paljenja srpskih kuća, bilo je i žrtava. Zbog toga treba žaliti. Danas se s ljudskim i kršćanskim pijetetom spominjemo svih žrtava rata devedesetih godina prošloga stoljeća na hrvatskim prostorima, a kao vjernici molimo pokoj njihovim dušama”, rekao je.
“Vojno-redarstvena akcija Oluja označila je završetak rata u Hrvatskoj, omogućila mirnu reintegraciju preostalog okupiranog hrvatskog teritorija i donijela nagovještaj mira za Bosnu i Hercegovinu”, naglasio je zagrebački nadbiskup.
Misi su nazočili predstavnici najvišeg političkog i vojnog vrha RH, saborski zastupnici, predstavnici branitelja i brojni drugi. Među njima su tako bili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Josip Leko, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Udruge 100 postotnih HRVI Đuro Glogoški, general Ante Gotovina te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare