Published On: Čet, tra 26th, 2012

VL DOZNAJE Dogovor političkih lidera ili su upitni i izbori u BiH!

Zlatko_Dodok_CovicMeđunarodna zajednica je odlučila odgovornost za rješavanje situacije vezane za raspisivanje izbora i neprovedbu presude Ustavnog suda BiH o izbornim pravilima oko Mostara, kao i za provedbu presude “Sejdić i Finci“, potpuno prepustiti domaćim institucijama i političarima.

 

Kako doznaje Večernjak, Vijeće za provedbu mira (PIC) je zauzelo stav da uporabe bonnskih ovlasti u predstojećem razdoblju neće biti niti na jednom polju, te da su bh. lideri ti koji moraju pronaći izlaz iz postojeće situacije. To znači da OHR neće nametati promjenu Izbornog zakona BiH i Statuta Grada Mostara,ali ni donositi rješenja vezana za korekciju Ustava BiH sukladno presudi suda u Strasbourgu. Oba ova važna posla bh. lideri će morati obaviti sami, a jedino na što mogu računati je tehnička potpora međunarodne zajednice.

 

Ovakav stav PIC-a zapravo je rezultat činjenice da ni međunarodna zajednica nije u stanju postići konsenzus oko eventualne intervencije u bilo kojem od ovih važnih pitanja za budućnost BiH. Suptilni politički pritisak na bh. lidere tako je ostao jedino rješenje. Svjedoči o tome i intenzivna komunikacija koju ovih dana s bh. liderima i EU-om imaju visoki predstavnik Valentin Inzko i posebni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen.Ključni događaj u traženju izlaza iz sve očitije pat pozicije trebao bi biti sastanak šestorice lidera čiji će domaćin biti lider HDZ-a BiH, Dragan Čović.

 

Kako doznajemo sastanak je planiran sredinom svibnja. Teme će biti provedba presude “Sejdić i Finci“, te proračun ukoliko ne bude usvojen. Navodno kod svih šest stranaka postoji spremnost da se riješi pitanje provedbe presude “Sejdić i Finci“. Osim o ovom, unutar FBiH je potrebno dogovoriti nova izborna pravila za Mostar. Međunarodna zajednica vjeruje kako će se HDZ i SDA oko Mostara dogovoriti do 25. svibnja. Bez toga bi održavanje lokalnih izbora u listopadu, bar za Mostar, po njima bilo potpuno deplasirano.

 

Mogućih rješenja nema mnogo. Prvo i najbolje je postizanje političkog dogovora o provedbi presude “Sejdić i Finci“, Mostaru, te proračunu. Odluka je i na SIP-u Time bi se otklonile zapreke za održavanje lokalnih izbora, ali i otvorio put nastavku integracija BiH u EU. Alternativno rješenje je da SIP 7. svibnja na sjednici umjesto raspisivanja izbora, donese odluku o odgodi i tako ostavi dodatno vrijeme za postizanje dogovora ili bude primorano odgoditi izbore ukoliko ne bude donesen proračun.

 

SIP bi teoretski mogao odgoditi samo izbore u Mostaru, iako takvo što još nije zabilježeno. Vremena nema i jasno je kako će se određene teške odluke morati donijeti žurno.(Dnevnik.ba)