Published On: Čet, tra 26th, 2012

Vasić optužujue: Tihić(SDA) obmanjuje strane diplomate

wryjohIzvršni tajnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić rekao je da se u Srebrenici nije dogodio genocid, jer nitko nikada nije imao podatke o tome koliko je ljudi u Srebrenici bilo prije oslobođenja.

“To što je Alija Izetbegović jedno lagao strancima, drugo svojoj javnosti, a sa vojskom i civilima raspolagao drugim podacima treba da bude jasan dokaz da je Srebrenica točka manipulacije, a ne područje srpskog novog genocida kako želi da ga predstavi Tihić”, navodi Vasić.

On ističe da lider SDA Sulejman Tihić besprizorno obmanjuje inozemne diplomate tvrdeći da srpske stranke iz Republike Srpske žele da pobjedom u Srebrenici izvrše novi genocid glasačkim listićima nad potomcima onih koji su stradali u zločinima na tom području.

Vasić dodaje da Tihić tvrdi da na taj način Srbi žele da izbrišu sjećanje na genocid u Srebrenici.

“Tihić nema pravo da jedan ograničen zločin proglašava genocidom i da za to koristi argumente iz presuda sudova koji su formirani da masovnim osudama lažno potkrijepe sarajevsku i opću međunarodnu priču o Srbima agresorima i koljačima koje predvode Milošević i Ćosić”, ističe Vasić u priopćenju.

On dodaje da je cilj Tihića i drugih sarajevskih faktora, kao što su kvaziintelektualci iz Kruga 99, da se preko Srebrenice svi Srbi proglase genocidnim narodom i fašistima.

“Teza da nije važno što je Dodik dobio glasove otkriva da se o Srbima misli kao o fašistima koji glasaju za Dodika kao što su nacisti nekada glasovali za Hitlera”, zaključuje Vasić, prenosi Srna.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić optužio je jučer srpske političke stranke iz Republike Srpske da ne poštuju presude Haškog tribunala i Suda BiH u vezi sa ratnim događanjima u Srebrenici. Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca poručilo je sa tribine iz Sarajeva da “Dodik mora biti zaustavljen kao što je morao biti i Hitler”. (Dnevnik.ba)