Published On: Mon, Oct 5th, 2015

Više od 3.000 militanata pobjeglo iz Sirije

DAMASK – Više od 3 tisuće militanata Islamske države, Džebhat an-Nusra i Džejms el-Jarmuk pobjeglo je iz Sirije u Jordan, plašeći se velike ofanzive sirijske vojske, priopćio je vojni izvor.
“Najmanje 3 tisuće militanata iz ID, Nusra i Džejms el-Jarmuk pobjeglo je u Jordan. Oni se plaše aktivacije vojske na svim frontovima i zračnih udara ruskih zrakoplova”, rekao je sagovornik agencije.
Prema riječima izvora, vojska je u nedjelja izvela udare na pozicije militanata ID i Džebhat an-Nusra u predgrađu Damaska, u provincijama Dejr-ez-Zor i Homs, uključujući i rejon grada Palmire.
U Dejr-ez-Zor vojska je izvela napade na teritorije pod kontrolom ID. Zadatak je bio da se odbace snage protivnika od naselja Rasaf, Rišdija, um-el-Sina. Tijekom boja likvidan oko 160 militanata. Za vrijeme borbi teroristi su digli u zrak tri oklopna vozila, postoje podaci o ranjenima među sirijskim vojnicima.
U provinciji Homs sirijskim vijnici su uništili dva stupca ID pored Palmire uu rejonu sehn, izvedeni su artiljerijski napadi na pozicije terorista u el-Karjatejn, ubijeno je 17 militanata.
I istom Homsu sirijska avijacija i artiljerija su izvele udare po pozicijama terorističke organizacije Džebhat an-Nusra i Ahrar eš-Šam koje su se utvrdile u selu Fajlak. Prema podacima vojnog izvora, između sirijskih terorista i staranaca počele su ozbiljne nesuglasice oko rukovođenja. Sirijsci traže od plaćenika da napuste selo Hule, Rastan i Talbis, plašeći se novih zračnih napada Zračno-kozmičkih snaga Rusije i objavljene još u četvrtak velike ofanzive sirisjke vojske na ova mjesta
U predgrađu Damaska ​​sirijski zrakoplovi su napali pozicije terorista u Dumi i Daraji. U Harašti je inušten stožer militanata. Vojska pokušava istisne teroriste iz grada, odakle militanti stalno granatiraju središnje i povijesne dijelove prestionice.
Na sjeveru Sirije, u blizini Alepa, zaustavljena je ofanziva militanata. Tom prilikom ubijeno je 15 militanata.
(NN / sputniknews.com)