Published On: Sri, srp 11th, 2018

VIJEST KOJA JE BIH POLITIČARIMA BIZARNA: Grčka protjerala ruske diplomate zbog miješanja u unutarnja pitanja

ATENA – Grčka je protjerala dvojicu ruskih diplomata, a još dva su dobila zabranu ulaska u zemlju zbog “nelegalnih aktivnosti” i “miješanja” koje ugrožava “nacionalnu sigurnost”

Atena je optužila ove diplomate za “pokušaje sakupljanja i širenja informacija, kao i podmićivanja državnih dužnosnika”, navodi se u članku.

Isti izvori tvrde da Grčka želi da održi dobre odnose sa Rusijom i promovira prijateljstvo između dvije zemlje, saradnju među vladama i civilnim akterima sa obje strane, prenio je “Sputnjik”.

Oni kažu da se to može postići samo na osnovu pariteta i uzajamnog poštovanja suvereniteta i nezavisnosti dvije države, dodaje list.

Grčki mediji navode da je Rusija pokušala da intervenira u sferi osjetljivih nacionalnih problema i interesa Grčke na Balkanu, posebno u vezi sa pitanjem naziva Makedonije.

“Diplomatski izvori naglašavaju da se odluka Atene odnosi isključivo na postupke ove četiri osobe, a ne na svekupan dobar odnos Grčke prema Rusiji”, navodi grčki list.

U članku se dodaje da je izvor rekao da će bilo kakav “odgovor” od ruske strane rezultirati dodatnim uzvratnim koracima.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x