Published On: Sri, srp. 11th, 2018

VIJEST KOJA JE BIH POLITIČARIMA BIZARNA: Grčka protjerala ruske diplomate zbog miješanja u unutarnja pitanja

ATENA – Grčka je protjerala dvojicu ruskih diplomata, a još dva su dobila zabranu ulaska u zemlju zbog “nelegalnih aktivnosti” i “miješanja” koje ugrožava “nacionalnu sigurnost”

Atena je optužila ove diplomate za “pokušaje sakupljanja i širenja informacija, kao i podmićivanja državnih dužnosnika”, navodi se u članku.

Isti izvori tvrde da Grčka želi da održi dobre odnose sa Rusijom i promovira prijateljstvo između dvije zemlje, saradnju među vladama i civilnim akterima sa obje strane, prenio je “Sputnjik”.

Oni kažu da se to može postići samo na osnovu pariteta i uzajamnog poštovanja suvereniteta i nezavisnosti dvije države, dodaje list.

Grčki mediji navode da je Rusija pokušala da intervenira u sferi osjetljivih nacionalnih problema i interesa Grčke na Balkanu, posebno u vezi sa pitanjem naziva Makedonije.

“Diplomatski izvori naglašavaju da se odluka Atene odnosi isključivo na postupke ove četiri osobe, a ne na svekupan dobar odnos Grčke prema Rusiji”, navodi grčki list.

U članku se dodaje da je izvor rekao da će bilo kakav “odgovor” od ruske strane rezultirati dodatnim uzvratnim koracima.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer