Published On: Sri, pro 7th, 2016

Vijećnici iz Srebrenice otkazali poslušnost središnjici stranke


Nakon nesuglasica o načinu djelovanja u Skupštini općine Srebrenica, Stranka demokratske akcije (SDA) se u tom gradu podijelila na dva dijela, a pet vijećnika koji su privrženi zastupniku u Parlamentu BiH Sadiku Ahmetoviću osnovalo je novi klub u općinskom parlamentu.
Preostala dva vijećnika ostala su lojalna aktualnom stranačkom rukovodstvu u Srebrenici. Pet vijećnika naklonjenih Ahmetoviću poslalo je i pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću u kojem ga kritiziraju što je podržao dio stranačkoga rukovodstva iz Podrinja, uključujući predsjednika Regionalnoga odbora SDA Srednje Podrinje Dževada Mahmutovića i dopredsjednika SDA Edina Ramića, prenosi Večernji list..
– Iako smo očekivali da će Kolegij SDA na sjednici u ponedjeljak donijeti pravednu i najbolju odluku za Srebrenicu i spasiti ugled stranke, SDA je odlučio podržati predsjednika Općinskoga odbora SDA Hamdiju Fejzića i zanemariti izborni legitimitet pet vijećnika u Srebrenici te podršku naroda koja nam je dana. Isključite nas iz SDA jer smo se vratili u Srebrenicu i izbrišite iz članstva jer živimo sa svojim obiteljima u gradu u koji su se samo najhrabriji vratili, napisali su sada već bivši vijećnici SDA Izetbegoviću.
To nije jedini problem s kojim se suočava najveća bošnjačka stranka jer su, zbog lošega izbornoga rezultata, u Unsko-sanskoj županiji raspuštene tri općinske organizacije i uvedena povjerenstva. Istodobno, nastavlja se međusobno optuživanje stranačkih dužnosnika za gubitak nekoliko načelničkih pozicija.
Previranja postoje i u SDA na tuzlanskom području, kao i u općinama u Zeničko-dobojskoj županiji, gdje je stranka doživjela nešto lošiji izborni rezultat. Rukovodstvo stranke do danas nije izgladilo odnose s trojicom utjecajnih državnih zastupnika – Senadom Šepićem, Šemsudinom Mehmedovićem i Salkom Sokolovićem. Šepić je čak i javno razmijenio teške riječi s Bakirom Izetbegovićem pa se vjeruje kako je on zapravo na izlaznim vratima stranke.
(www.jabuka.tv)