Published On: Sri, pro 7th, 2016

"Oni koji su prekinuli izbore u Stocu ne zaslužuju biti kandidati"


Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić izjavio je danas u Banjoj Luci da osobe koje su prekinule izborni proces u Stocu ne zaslužuju biti kandidati na izborima.
Kaže da je to njegov stav, a sud može imati drugi i on ga ne može poricati.
-Pravosudni sustav BiH je sve samo ne neovisan i mislim da je još  politički i, nažalost, nacionalno upravljan. Ne želim ulaziti u odluke sudova – rekao je Ljubić komentirajući to što je Apelacijsko vijeće Suda BiH poništilo odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o sankcioniranju kandidata Inicijative za Stolac, odnosno skidanju s kandidatske liste Salmira Kaplana, Ahmeta Ljubovića i Demira Mahmutćehajića.
Iz SIP-a je potvrđeno da su poništene četiri odluke SIP-a u vezi sa sankcioniranjem kandidata i političkih stranaka na lokalnim izborima u općini Stolac, a među njima je i suspenzija kandidata Inicijative za Stolac za načelnika Općine Salmira Kaplana.
Prethodno je  24. studenog SIPBiH s četiri glasa za i tri protiv odlučio da imena kandidata Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Bože Raguža budu skinuta s izbornih listi na lokalnim izborima u Stocu.
Oni su sankcionirani također i novčanom kaznom od po 5.000 KM, a za političke subjekte koji su ih kandidirali izrečene su kazne  od 1.500 do 5.000 KM.
Oni su kažnjeni nakon što su izbori u Stocu prekinuti zbog više nepravilnosti i incidenata u kojima je jedan od članova izborne komisije napadnut.