VIJEĆE MINISTARA Za bilo kakav program MMF-a, BiH mora provesti nove mjere

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović razgovarali su danas s izaslanstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio šef Misije Ron van Rooden.
Misija MMF-a se nalazi u posjeti Bosni i Hercegovini i s bh. vlastima vodi razgovore u okviru kozultacija po članu IV što podrazumijeva strukturalne reforme, politike za očuvanje makro-ekonomske stabilnosti, politike za ubrzanje rasta i zaposlenosti, reforme za unapređenje poslovnog okruženja i tržišta rada, kao i o mogućim modalitetima novog aranžmana s MMF-om.
Šef misije Van Rooden je, tom prilikom, rekao kako je neophodno raditi na fiskalnoj konsolidaciji kako bi dug imao trend opadanja, kao i na povećanju prihoda kako bi se na kvalitetniji način kontrolirali rashodi. Istaknuo je i kako postoji vidljiva predanost i veća razina koordinacije svih vlada i da je to kvalitetan i pozitivan korak, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
On je rekao da bi za bilo kakav novi program MMF-a s BiH moralo biti dosta prethodnih mjera kako bi se vidjela namjera da se želi poboljšati poslovni ambijent u BiH.
Razgovarali su o reformama u poreznom sektoru, carinskim propisima, finansijskom sektoru, a izražen je i interes u ostvarivanju napretka u reformi javne uprave i za to su zainteresirane sve razine vlasti.
Predsjedavajući Zvizdić je informirao izaslanstvo MMF-a da Vijeće ministara BiH ima agendu budućih ekonomskih reformi koja tretira identične probleme i istaknuo kako početak provođenja kredibilnih reformi treba biti prethodni uvjet. Rekao je da ćemo u sljedećem razdoblju biti potpuno posvećeni ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, povećanju stupnja financijske discipline, financijskoj stabilizaciji, otvaranju novih radnih mjesta, novim investicijama i svim aspektima koji mogu unaprijediti ekonomski razvoj BiH.
Naglasio je kako ovaj saziv Vijeća ministara ima kapacitete da ispunjava europsku agendu i krenuti putem reformi. Sastanku su prisustvovali i Ruben Atoyan, rezidentni predstavnik MMF-a i Ricardo Llaudes, glavni ekonomista u misiji MMF-a u BiH.

more recommended stories