Published On: Pet, stu 4th, 2016

VIDEO Tisuće ljudi na prosvjedu u Orašju: "Nitko nas neće otjerati!"

get_img (3)

Prosvjed je počeo intoniranjem himni Hrvatske i BiH, a okupile su se sve generacije – od onih sa školskim torbama na leđima do starijih ljudi. Došli su i generali Ljubo Ćesić Rojs i Marinko Krešić.

Na pozornici je stojao natipis ‘Stop progonu Hrvata iz Bosanske Posavine’.

“Moramo pokazati da ovdje želimo ostati i da nas nitko neće protjerati, da damo potporu našim uznicima, ne samo ovima koji su sad pritvoreni nego i onima otprije kojima se sudi za ono što nisu učinili. Ako to sada ne napravimo, strahujemo da će već sutra biti kasno, da će sve ovo biti prošireno i da će možda čak netko od 271 poginulog biti optužen za ratni zločin koji se ovdje nikad nije dogodio. Ovaj prostor je branjen i ni metra izvan prostora općine Orašje 106. brigada HVO-a nije djelovala. Ne znam onda na koji način netko ovdje može biti osuđen za ratne zločine”, izjavio je Ilija Mišković, predsjednik Udruge dragovoljaca općine Orašje.

Podsjetimo, u ponedjeljak su uhićeni zbog sumnje u ratni zločin general Đuro Matuzović (64), Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57), Stijepo Đurić (51).

Od tada pa do danas ne stišavaju se reakcije koje dolaze iz Hrvatske te iz susjedne BiH.

get_img (2)

get_img (3)

get_img