Published On: Pet, stu 4th, 2016

Putin uručio Kusturici Orden prijateljstva

Ruski predsjednik Vladimir Putin uručio je danas redatelju Emiru Kusturici nagradu – Orden prijateljstva za izuzetan doprinos učvršćivanju prijateljstva naroda, za popularizaciju ruskog jezika i kulture u inozemstvu.
Kusturica je na ruskom zahvalio Putinu i tom prilikom podsjetio da tijekom prvog njihovog susreta uopšte nije govorio ruski, prenio je Sputnjik.
“Poštovani gospodine Putin, kada smo se sreli prvi put nisam govorio ruski jezik, drugi put vrlo malo, a sada vam zahvaljujem (na ruskom) na ovom ordenu”, rekao je Kusturica, primajući nagradu od predsjednika Rusije.
Kusturica je istaknuo da je za njega to velika nagrada, zato što misli i vjeruje da je predsjednik Ruske Federacije čovjek koji unosi ravnotežu u svjetsku politiku, piše Srna.
On je rekao da bi volio češće dolaziti u Rusiju i da tu snimi film, dodajući da ima mnogo ideja, ali da trenutno ne može da se odluči koju da realizira.
Također, kako je rekao, volio bi da snimi film i u Francuskoj. “Moji filmovi su srpski, jedan je engleski. Treba snimiti i na ruskom i na francuskom”, istaknuo je Kusturica.
Orden prijateljstva je državna nagrada Ruske Federacije, koja se dodjeljuje od 2. ožujka 1994. godine. Njegov autor je sovjetski i ruski umjetnik Aleksandar Žuk.
Orden je napravljen od srebra s pozlatom, okružen lovorovim granama sa zelenim i crvenim točkama od rubina.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>