Published On: Pon, svi 1st, 2017

VIDEO Test sjedenja u 3 sekunde otkriva u kakvoj ste formi

Na prvi pogled čini se kao bezazlena vježba, ali ovaj test sjedenja i ustajanja određuje koliko ste zapravo zdravi i u kakvoj ste kondiciji. Vježbu možete napraviti kod kuće, traje par sekundi i radi se na podu u udobnoj odjeći i obući ili bosi, piše Zadovoljna.hr.

Test sjedenja i ustajanja osmislio je brazilski liječnik Claudio Gil Araujo koji tvrdi da ova vježba pokazuje i to koliko ćete još živjeti. U njoj se mjere stvari esencijalne za određivanje nečije forme – snaga, fleksibilnost i ravnoteža.

Test se izvodi tako da sjednete na pod s prekriženim nogama i da se ustanete trudeći se što manje podupirati rukama ili drugim dijelovima tijela. Rezultati se rangiraju između 1 i 10.

Ako je vaš rezultat manji od tri, odnosno morali ste se koristiti s obje ruke, podupirali se i bočnom stranom bedra pri ustajanju, gubili ravnotežu i slično to pokazuje da ste u vrlo lošoj formi. Kako tvrdi izumitelj vježbe, to je i znak da je rizik od smrti u idućih pet, šest godina pet puta veći.

Ako je pak vaš rezultat između osam i deset (minimalno ste se podupirali) znači da imate odličnu kondiciju. Na dalje, svaki put kad izgubite ravnotežu oduzima vam se pola boda.

Imate li problema s koljenima, bilo bi dobro da tijekom izvođenja vježbe imate nekoga uz sebe u slučaju da se ne možete ustati. Imate više od 50 godina i postigli ste čistu desetku? Čestitajte samima sebi jer pripadate elitnoj skupini!

U videu pogledajte precizno izvođenje vježbe i računanje rezultata. /HMS/