Published On: Pon, svi 1st, 2017

Zašto prvi maj ujedinjuje sve građane BiH i zašto se bar taj dan osjećamo superiorno Europi?

Prvi svibanj, ili kako ga narod radije zove Prvi maj, jedini je pravi praznik u Bosni i Hercegovini. Praćenje vremenske prognoze danima unaprijed, traženje lokacije za roštilj, planiranje slobodnih dana… sve su tu uobičajene aktivnosti svih građana Bosne i Hercegovine bez obzira kojem konstitutivnom narodu ili entitetu pripadali.

Prvi maj je bio i ostao nacionalni praznik svih Bosanaca i Hercegovaca.

Ima on u sebi onu magičnu privlačnost nerada, kakvu nema ni jedan drugi praznik, blagdan, i neradni dan. Za početak, prvi maj ne zahtjeva čišćenje kuće, spremanje jela, vjersku ceremoniju, posebno odijevanje kao ni čestitanje na ulici. Prvi maj po automatizmu usvajaju kao neradni sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini, i ne postoji politička sila koja bi osporila legitimitet prvog maja.

Njegova lijepa neradnost razoružava sve one koji u prvom maju vide nekakvo komunističko naslijeđe ili koji mu spotiču da bi se za prvi maj trebalo nešto porsvjedovati. Prvi maj je neradni dan, posvećen neradu kao takvom.

Savršen u svojoj priznatosti i u posvećenosti svih.

Većinu žitelja BiH prvi maj veže i uz lijepe izletničke uspomene. Malo tko ima da bar neki prvi maj nije proveo u prirodi, uz mlado zelenilo. I bez obzira što kiša uvijek prijeti, prvi maj ostaje lijep neradni dan kada se bar na tren osjećamo bolji od zapada. To je dan kada uzdahnemo uz šum rijeke ili drveća i kažemo sebi: „E nema ovako u Europi“

Tvrtko Milović l Dnevnik.ba