Published On: Tue, Jun 20th, 2017

VIDEO Što se zaista dogodilo nesretnom američkom studentu u Sjevernoj Koreji?

Nakon potresne vijesti o smrti 22-godišnjeg studenta Otta Warmbiera, oslobođenog nakon 17 mjeseci pritvora u Sjevernoj Koreji, cijeli svijet se pita što mu se zapravo tamo dogodilo.

Na internetu je objavljena snimka Otta i skupine prijatelja kako uživaju u zimskim praznicima u Sjevernoj Koreji, posljednja snimka prije uhićenja nesretnog američkog studenta.

“Ovo je Otto kojeg znam i volim. Ovo je moj brat”, napisao je Austin Warmbier, koji je objavio video snimljen tijekom trodnevnog putovanja studenata krajem 2015. godine.

Dva mjeseca kasnije objavljena je druga snimka mladića koji u suzama preklinje vladu Sjeverne Koreje za oprost. Otto je zahvalio vladi na “prilici da se ispriča za svoj zločin, moli za oprost i pomoć u spašavanju vlastitog života”.

“Ovo je najveća pogreška u mom životu, ali ja sam samo čovjek”

Student je izjavio da je pokušao ukrasti propagandni poster iz hotela u Pjongjangu kao “uspomenu za jednu američku crkvu, uz dopuštenje američke vlade, kako bi narušio radnu etiku i motivaciju korejskog naroda”.

U suzama je rekao: “Počinio sam najveću pogrešku u svom životu, ali ja sam samo čovjek”. Nakon 17 mjeseci zatočeništva, Otto je vraćen u SAD 13. lipnja, ali tada je već bio u komi i nije mogao komunicirati zbog ozbiljnih oštećenja na mozgu.

Liječnici nisu uspjeli utvrditi točan uzrok smrti: Sjeverna Koreja laže

Tjedan dana kasnije mladić je umro, a njegova je obitelj okrivila “užasno mučenje i zlostavljanje” koje je doživio u Sjevernoj Koreji, prenosi Index.hr.

Svjetski mediji nagađaju da nikada nećemo saznati što mu se zaista tamo dogodilo. Sjeverna Koreja je izjavila da je zaražen botulizmom te pao u komu nakon što je uzeo tabletu za spavanje. Međutim, doktori koji su ga pregledali nakon povratka u SAD ne vjeruju u ovu priču.

Medicinskim pregledom je utvrđeno da je Otto unatoč komi bio dobro uhranjen kada je vraćen u Ohio. Testovi nisu otkrili puno o njegovom stanju, ali doktori su izjavili da nije bilo znakova tjelesnog nasilja ili zlostavljanja, kao ni botulizma.

Doktori su također rekli da nije reagirao na nikakve podražaje te nije pokazivao znakove razumijevanja jezika ili svijesti o svojoj okolini. Pretrpio je “značajna oštećenja moždanog tkiva”, uobičajena kod pacijenata koji dožive srčani udar ili zastoj dišnih puteva.

Otto je bio “briljantan mladić s beskrajnim entuzijazmom za život”

Otto je odrastao u Cincinnatiju u obitelji s troje djece i oduvijek je bio popularan kao vrlo inteligentan učenik, izabran za kralja srednjoškolske mature, na kojoj je održao završni govor.

Upisao se na Sveučilište u Virginiji gdje je bio izvrstan student te pohađao semestar u Londonskoj školi ekonomije i proputovao Europu. Dobio je mnoge poslovne ponude prije nego
je diplomirao, ali se odlučio za još jednu, posljednju avanturu. Zadnji dan puta u Sjevernoj Koreji uhićen je i osuđen na 15 godina prisilnog rada.

Njegovi roditelji su nakon smrti objavili izjavu: “Naša tužna dužnost je obavijestiti javnost da je naš sin, Otto Warmbier, završio svoje putovanje. Okružen obitelji punom ljubavi, Otto je umro danas u 14:20 sati”.

Let’s remember not as a prisoner but as the witty smart young man! From high school speech

“U ovom trenutku bi bilo lako usredotočiti se na sve što smo izgubili – budućnost koju nećemo provesti s toplim, angažiranim, briljantnim mladićem čija znatiželja i entuzijazam za životom nisu imali granica. Ali, odlučili smo se usredotočiti na vrijeme koje smo proveli s ovom  izuzetnom   osobom”.

“Kada je Otto vraćen u Cincinnati kasno 13. lipnja, nije mogao govoriti, nije vidio i nije reagirao na verbalne zapovijedi. Izgledao je vrlo loše – zamalo tjeskobno. Iako više nikada nismo čuli njegov glas, izraz lica mu se u jednom danu promijenio – izgledao je smireno. Bio je kod kuće i vjerujemo da je to osjetio”.

“Ubio ga je režim Kim Jong-una”

Američki senator John McCain je izjavio: “Otto Warmbier, američki građanin, ubijen je od strane režima Kim Jong-una. U posljednjoj godini svog života proživio je noćnu moru u kojoj je korejski narod zatočen već 70 godina”.

Bivši predsjednički kandidat Marco Rubio je Ottovu smrt nazvao “državnim ubojstvom”. Sjeverna Koreja još uvijek drži u zatočeništvu nekoliko američkih građana, a čini se da im SAD nisu u stanju pomoći./HMS/